Industrie: grote Nederlandse bedrijven profiteren van aantrekkende wereldhandel

De Nederlandse industrie zal in 2013 een gemengd beeld te zien geven. Bedrijven die kunnen profiteren van de vraag uit de opkomende economieën, zullen het goed doen. „Bedrijven die werken in een niche, en met met een goede positie op de thuismarkt, kunnen volop inzetten op de export”, zegt Henri Cocu, analist bij Rabobank. „Bedrijven die het moeten hebben van de Nederlandse markt zitten in een moeilijkere positie.” Zijn collega Jacques van de Wal van ABN Amro ziet hetzelfde beeld: „De groei komt uit het buitenland. De industrie, en ook de exporterende groothandel zullen daar van profiteren.” Jos Versteeg van Theodoor Gilissen verwacht veel van Philips, vooral aan het einde van het jaar „omdat de orders in de medische sector verschuiven naar het vierde kwartaal”. Wendy Veelenturf van ING is ook optimisch: „Philips heeft het in 2012 heel goed gedaan door kostenbesparingen. De winst zal denk ik dus goed zijn.” Arun Rambocus, analist van zakenbank Kempen & Co, tipt Akzo. „Het bedrijf is druk bezig met besparingsmaatregelen. Als de Europese economie zich stabiliseert – en dat gebeurt, denken wij – dan is er dus veel potentieel. Akzo zou daarom een enorme verrassing kunnen worden.”

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Steven Derix