In de ban van de biet

Vergeten groenten zijn al jaren aan een opmars bezig, maar ik heb het idee dat de pastinaak, knolletjes en raapjes deze winter definitief zijn doorgebroken bij het grote publiek. Vrijwel alle kooktijdschriften geven deze maand tips voor oud-Hollandse stamppotten en inmiddels heeft zelfs mijn Turkse groenteboer een selectie van Neerlands groente van weleer in zijn assortiment. Tijd om ook in deze rubriek aandacht te besteden aan de comeback van ons culinair erfgoed.

Om me wat meer in de materie te verdiepen, nam ik het antieke kookboek van mijn oma weer eens ter hand. Zij maakte op mijn leeftijd tenslotte de hoogtijdagen van de vergeten groenten mee, dus op een betere bron kon ik mij niet baseren.

Helaas stamt het bewuste boek uit de tijd dat creatief koken nog niet in zwang was. Genoeg kooktips voor schorseneren met kaas, gesmoorde prei en gekookte postelein, maar een tongstrelend groenterecept dat anno 2013 nog zou aanslaan, ontbrak.

De vergeten bietjes die ik bij de Turk kocht, bereidde ik deze week dus niet op grootmoeders wijze, maar stopte ik bij wijze van experiment samen met een portie aardappels in de curry. Een beetje van vroeger en een beetje van heel ver weg, maar wel zeer geschikt om het op een gemiddelde winteravond een beetje warmer te krijgen.

Schil de bieten en aardappels, spoel ze af en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook en de pepers fijn. Smelt de boter in een zware braadpan. Voeg de kruiden toe en bak ze kort in de boter tot ze beginnen te geuren. Voeg daarna de ui, peper en knoflook toe en bak al roerend twee minuten. Doe vervolgens de aardappels en bieten in de pan en meng goed met de ui en kruiden.

Bak dit ongeveer vijf minuten en blijf af en toe roeren. Voeg dan zo’n 200 ml water toe, tot de groenten net onder water staan en breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat zeker een uur pruttelen. Roer af en toe goed door. De saus is klaar als de bieten en aardappels zacht zijn geworden. Maak de curry eventueel af met blokjes paneer, stukjes gegrilde kip of een paar hardgekookte eieren. Schep de curry in diepe kommen, garneer met een paar blaadjes koriander en serveer met een schepje rijst of versgebakken naanbrood.

    • Stéphanie Versteeg