Hoeveel tijd heeft SNS Reaal nog?

De problemen bij de vierde bank van het land, SNS Reaal, zijn ingrijpend maar overzichtelijk. De top werkt aan een „allesomvattende oplossing”. Lang kan dat alleen niet meer duren.

Een bank die elke dag in het nieuws is – en nooit eens positief. Over boze klanten die miljoenenclaims indienen. Over gerommel en gerotzooi bij dochterbedrijven. Speculanten die hun geld inzetten op een verdere koersdaling. En een beurskoers die bij elk verhaal verder in elkaar zakt. Daar krijgen ze bij De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein in Amsterdam hoofdpijn van.

SNS Reaal is bezig met een overlevingsstrijd waarvan de uitkomst al duidelijk is: de bank en verzekeraar zal in de huidige vorm verdwijnen.

De koers van het aandeel SNS bereikte gisteren een absoluut dieptepunt toen het in de ochtend kort op 0,84 euro stond. Deze duikvlucht was een reactie op het nieuws dat de Europese Commissie het niet toestaat dat ING en ABN Amro delen van de noodlijdende concurrent over gaan nemen. Deze twee banken ontvingen in de kredietcrisis staatssteun. Brussel stelde aan de steun aan ING en de nationalisatie van ABN Amro wel voorwaarden, die de concurrentiemogelijkheden van deze banken tot op heden beperken. En dus mogen ze geen onderdelen van SNS Reaal overnemen.

De problemen die SNS heeft zijn vrij overzichtelijk. De overname van Bouwfonds Property Finance in 2006 heeft ervoor gezorgd dat de bank en verzekeraar de laatste jaren steeds verder in de problemen is geraakt. Die overname werd gefinancierd met de opbrengst van een redelijk succesvolle beursgang.

Nu, ruim zes jaar later, is er niemand die deze overname niet volstrekt mislukt zal noemen. De verliezen van Property Finance liepen de afgelopen jaren steeds verder op. SNS Reaal heeft inmiddels ruim twee keer zo veel afgeschreven op Property Finance als het overnamebedrag van ruim 800 miljoen euro. Deze vastgoedtak kost het bedrijf inmiddels zo veel geld dat het niet meer aan de Europese kapitaaleisen voor banken voldoet.

De top van SNS Reaal heeft een aantal keren laten weten aan een „allesomvattende oplossing” te werken. De mogelijkheden variëren van onderdelen afstoten en de vastgoedfinancieringen onderbrengen in een zogeheten ‘bad bank’ tot een volledige opsplitsing van SNS Reaal, waarbij de vierde bank van Nederland zal verdwijnen. Het masterplan voor de redding van SNS moet bij de presentatie van de jaarcijfers op 14 februari klaar zijn.

De vraag is bij wie de rekening van deze redding terecht zal komen. In ieder geval niet bij de spaarders van de bank. De bank is door de overheid als systeembank bestempeld, waardoor het de garantie heeft dat de staat SNS Reaal niet failliet zal laten gaan. Nu een overname door andere Nederlandse banken door Brussel geblokkeerd is, zal naar verwachting de Nederlandse Staat nieuw kapitaal in SNS Reaal moeten steken. Uiteindelijk zullen de aandeelhouders van SNS Reaal daar last van hebben. Hun belang in de bank zal dan flink verwateren.

Analisten zeggen dat beleggers dit verlies al tijden zien aankomen. Dat komt terug in de waardering van het bedrijf op de beurs. Bij de huidige beurskoers van 0,88 euro is het bedrijf op de beurs nog circa 255 miljoen euro waard. Het eigen vermogen (boekwaarde) van SNS Reaal kwam halverwege vorig jaar nog uit op ongeveer 4,79 miljard euro. Een verschil tussen de beurswaarde en de boekwaarde van een bedrijf is niet bijzonder – en de laatste jaren al helemaal niet bij banken en verzekeraars.

Maar het verschil bij SNS Reaal is wel heel groot. Ter vergelijking: ING heeft een beurswaarde van 29,3 miljard euro tegen een boekwaarde van 56,9 miljard euro. Het Franse BNP Paribas heeft een beurswaarde van 54,9 miljard en een boekwaarde van 93,6 miljard euro. Beleggers willen voor deze banken ongeveer de helft betalen van wat ze op papier waard zijn. Maar het verschil tussen beurswaarde en boekwaarde is bij SNS Reaal nog vele malen groter. Hieruit blijkt dat beleggers er geen vertrouwen meer in hebben dat SNS er op eigen kracht weer bovenop komt.

Analist Cor Kluis van de Rabobank ziet als beste oplossing voor SNS Reaal de verkoop van verzekeringsonderdelen en het afsplitsen van Property Finance in een zogeheten bad bank. „De verkoopopbrengst van de goede stukken zoals het verzekeringsbedrijf van SNS Reaal kan dan gebruikt worden om te herkapitaliseren.” De vraag is hoeveel geld de staat er dan nog in moet steken aan extra kapitaal. Want duidelijk is dat SNS Reaal nog eens flink zal moeten afschrijven op Property Finance als deze kredieten in een bad bank worden gestopt. Analist Kluis ging tot op heden altijd uit van een afschrijving van nog eens 700 miljoen euro. Maar in de markt circuleren bedragen die variëren van 1,2 tot 1,8 miljard euro.

Onder druk van al deze berichten over de noodlijdende bank en verzekeraar daalt de koers van het aandeel gestaag. Daarom zullen ze bij De Nederlandsche Bank het reddingsplan eerder dan 14 februari willen hebben.

    • Tom Kreling