Guardiola trainer Bayern, Saoedi’s ontslaan Rijkaard

Pep Guardiola wordt trainer van Bayern München na zijn sabbatical dit seizoen. Hij volgt Jupp Heynckes op, die gisteren bekendmaakte zijn trainerscarrière te beëindigen. Guardiola, die met Barcelona onder meer twee keer de Champions League won (2009 en 2011), tekent een driejarig contract bij de Duitse topclub en begint deze zomer, zo meldde Bayern München gisteren.

Guardiola, die zich dit seizoen terugtrok uit het voetbal en zich in New York op zijn toekomst beraamde, werd al langer in verband gebracht met Bayern München. In een videoboodschap ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Engelse voetbalbond FA sprak hij eerder deze week echter nog zijn wens uit om „in de toekomst” in de Engelse Premier League te werken.

Guardiola (41) wordt gezien als de architect van één van de beste ploegen aller tijden: het Barcelona met sterspeler Lionel Messi als boegbeeld. Zijn trainersloopbaan op het hoogste niveau begon in 2008, na eerder Barcelona B te hebben geleid. Bij het eerste volgde hij Frank Rijkaard op, die na een succesvolle periode (onder meer Champions League-winnaar in 2006) geen chemie meer had met de groep. Guardiola verwijderde meteen vedetten Ronaldinho en Deco uit het team. Hij zou naast de Europese bekers ook drie keer de landstitel en twee keer de Spaanse beker winnen. Als speler won hij onder meer de Europa Cup I, voorloper van de Champions League, en zes keer de Primera División.

Voor Rijkaard (50) was er gisteren geen goed nieuws. Hij is ontslagen als bondscoach van Saoedi-Arabië, zo bevestigt zijn zaakwaarnemer vanochtend tegenover VI. Zijn positie was onhoudbaar geworden na de uitschakeling in het regionale toernooi de Golf Cup eerder deze week tegen Koeweit, nadat vorig jaar al de kwalificatie voor het WK in 2014 mislukte. De viervoudig WK-deelnemer Saoedi-Arabië staat inmiddels op de 126ste plek op de FIFA-ranglijst.

Van de generatie spelers die in 1988 Europees kampioen werd is Rijkaard de succesvolste trainer. Dit is echter alweer zijn tweede mislukte avontuur. Ook bij het Turkse Galatasaray werd hij ontslagen, in oktober 2010. De trainerscarrière van Rijkaard kreeg een bliksemstart toen hij in 1998, zijn eerste baan als hoofdtrainer, bondscoach werd. Hij bereikte met het Nederlands elftal de halve finale van het EK 2000. Na een seizoen bij Sparta, waar hij de Rotterdamse club voor het eerst in haar bestaan liet degraderen, werd hij aangesteld als trainer van Barcelona.