Grondoorlog in Mali begonnen

De Franse grondoorlog tegen islamitische rebellen in het noorden van Mali is begonnen. Franse troepen „zullen directe gevechten leveren in de komende uren, maar ik kan niet zeggen of dat binnen één uur is of 72 uur”, zei de Franse opperbevelhebber Edouard Guillaud gisteren op de radio.

De Franse troepen waren toen al onderweg naar het stadje Diabaly, 400 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako, dat zondag werd ingenomen door strijders geleid door Abou Zeid. Hij is één van de aanvoerders van terreurgroep Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. Sinds het weekend voeren Franse gevechtsvliegtuigen al bombardementen uit op de rebellen in Diabaly.

Nederlandse transportvliegtuigen gaan Frankrijk ondersteunen bij de militaire missie in Mali. Dat heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) gisteren de Tweede Kamer laten weten. Het gaat vooralsnog niet om vluchten naar Mali zelf, in het noordwesten van Afrika, maar naar de buurlanden ervan.

Frankrijk had Nederland via het European Air Transport Command verzocht om luchttransportcapaciteit beschikbaar te stellen. Nederland begint volgens Timmermans al „op korte termijn” met de vluchten. De minister benadrukt dat het uitvoeren van de vluchten past binnen een bestaand samenwerkingsverband met de Fransen en dat het niet gaat om deelname aan de militaire operatie.

In Algerije beweert een groep moslimextremisten 41 gijzelaars te hebben genomen bij een aanval op een gasveld van olieproducent BP in het zuiden van het land. De aanval zou een reactie zijn op het Franse ingrijpen in Mali. Er zouden twee doden en diverse gewonden zijn gevallen. Gisteravond claimde de groep, die mogelijk aan Al-Qaeda is gelieerd, een bevrijdingsaanval van Algerijnse regeringstroepen te hebben afgeslagen.

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zei ook gisteravond dat de VS „alle noodzakelijke en gewenste stappen” zullen zetten in reactie op de „terroristische aanval”. De moslimextremisten claimen dat zich onder de gijzelaars zeven Amerikanen bevinden. Panetta kon dat niet bevestigen. De andere gevangenen zouden de Franse, Britse en Japanse nationaliteit hebben. AP, Reuters

Lees meer over het Franse ingrijpen in Mali op pagina 6&7.