Griepepidemie heeft zich verspreid over het hele land

ILLUSTRATIE - Sinasappels persen. ANP XTRA ROOS KOOLE Foto ANP / Roos Koole

De milde griepepidemie heeft zich vorige week over het hele land en alle leeftijdsgroepen verspreid. Het aantal griepgevallen neemt snel toe en ligt al een stuk hoger dan de piek van vorig jaar, blijkt uit gegevens van het instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

Vorig jaar viel de piek pas in maart en waren er op het hoogtepunt tachtig griepgevallen per honderdduizend inwoners. Nu ligt dat aantal al op 108 per honderdduizend.

Nivel spreekt van een epidemie als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Die grens werd twee weken geleden overschreden. Daarnaast wordt het virus aangetoond met neus- en keelmonsters.

De verwachting is dat de griepgolf langer aanhoudt dan vorig jaar. Toen was de golf met vier weken relatief kort. Meestal duurt een griepepidemie zes tot acht weken. Van een zware griepgolf wordt gesproken als tweehonderd op de honderdduizend mensen ziek worden.

    • Marije Willems