Franse regering twijfelt over Dijsselbloem

De Franse regering heeft bedenkingen bij de procedure voor de benoeming van Jeroen Dijsselbloem.

Amsterdam. De Franse regering wil dat de nieuwe voorzitter van de eurogroep pas in februari wordt gekozen. Dat zei de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici gisteren tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De afgelopen weken werd verschillende keren gemeld dat de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) komende maandag gekozen wordt als nieuwe voorzitter van de eurogroep.

Hoewel Dijsselbloem zelf nog niets wil zeggen over zijn mogelijke benoeming, maakte het ministerie van Financiën gisteren bekend dat de minister vrijdag een ontmoeting heeft met huidig eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker. Maar Moscovici zegt dat er nog geen officiële aanvraagprocedure voor de opvolging van Juncker is en dat de eurolanden daarom maandag nog geen definitief besluit zou kunnen nemen. Dit zou volgens hem pas kunnen op de volgende vergadering van de eurogroep in februari.

Moscovici zegt dat hij eerst van Dijsselbloem, en eventuele andere kandidaten, concreet wil horen wat hun plannen zijn met de eurozone. Anders zou hij namens zijn land geen beslissing kunnen nemen over de opvolging. De krant schrijft dat de uitspraken van Moscovici geïnterpreteerd moeten worden als een poging van Frankrijk om de standpunten van Dijsselbloem over belangrijke zaken rond de euro te beïnvloeden. NRC