Financiële sector: eurocrisis is geluwd, maar onzekerheid over vastgoedposities houdt aan

Strengere kapitaaleisen voor de banken, en een verstarde huizenmarkt: de financiële sector in Nederland gaat geen fantastisch jaar tegemoet. „Daar hoort nu eenmaal geen groeiscenario bij”, zegt Jacques van de Wal, analist bij ABN Amro. „Wij verwachten dat de bankensector in 2013 verder zal krimpen.” Aan de beurs hebben de banken in het afgelopen jaar een comeback gemaakt. Maar Jos Versteeg van private bank Theodoor Gilissen wijt dat vooral aan het luwen van de eurocrisis, nadat ECB-president Mario Draghi zich vierkant achter de Europese munt had geschaard. „Vooral bij ING zag je een groot herstel.” Versteeg is nog voorzichtig, omdat ING nog een grote vastgoedpositie in Spanje heeft. En dan is er nog de crisis rond SNS Reaal, dat opnieuw moet worden gered. Versteeg verwacht dat SNS zal worden gesplitst in een gezond deel en een ‘bad bank’, waarin de problematische vastgoedportefeuille zal worden ondergebracht. De resultaten van de verzekeraars zullen eveneens onder druk blijven staan. Door de lage rente is er weinig rendement op de beleggingen. Maar Versteeg is positief over Aegon: „Zij hebben veel gedaan om hun balans op te schonen. Dat aandeel is wat ons betreft ver ondergewaardeerd.”

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Steven Derix