Energie: hoge olieprijs leidt tot kansen voor Shell en technische dienstverleners

De oliebedrijven en de Nederlandse offshore-industrie deinen mee met de schommelingen in de olieprijs. En die zal in 2013 hoog blijven. „Ik denk niet dat de olieprijs onder de 100 euro per vat zal komen te liggen”, zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Dat is niet alleen goed nieuws voor Shell, maar ook voor Nederlandse bedrijven die leveren aan de olie-industrie. „Voor de offshore is het een goed verhaal”, zegt Jacques van de Wal van ABN Amro. „Er zal oliemaatschappijen veel aan gelegen zijn om op moeilijke plaatsen olie te gaan winnen.” Vorig jaar gaven bedrijven als Fugro en SBM Offshore nog winstwaarschuwingen af. Maar Jos Versteeg verwacht dat het dit jaar beter gaat. De dreigende claims aan het adres van SBM vanwege een ondeugdelijk olieplatform zijn grotendeels opgelost, zegt hij. „Wij verwachten dat als de economie aantrekt en de olieprijs niet heel hard zakt, energiebedrijven weer genoeg kasstroom hebben om te investeren.” Arun Rambocus van zakenbank Kempen & Co is te spreken over baggerbedrijf Boskalis. „Met de overname van Dockwise en Smit leunt het niet alleen meer op baggerwerkzaamheden, maar meer op olieachtige diensten. Dat is gunstig.”

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Steven Derix