En alweer wankelt er een regering in Pakistan

Moderate Pakistani preacher Tahir-ul Qadri addresses his audience behind bullet proof glass on the third day of a protest rally in Islamabad on January 16, 2013. Pakistani protesters rallied for a third day January 16 in the largest political demonstration seen for years in the capital, calling on the government to quit after the Supreme Court ordered the arrest of the prime minister. AFP PHOTO/Farooq NAEEM AFP

Net had de kwetsbare Pakistaanse democratie een bescheiden record binnen bereik: voor het eerst sinds haar ontstaan in 1947 leek een regering de volle termijn van vier jaar uit te kunnen zitten, zonder door de machtige generaals opzij te worden geschoven of zelf te struikelen. Maar dinsdag rees er weer twijfel of de regering de parlementsverkiezingen van komend voorjaar haalt.

Het Hooggerechtshof gelastte plotseling de arrestatie van premier Raja Pervez Ashraf. Ashraf, bijgenaamd ‘Rental Raja’, omdat hij vaker steekpenningen zou hebben aangenomen. Hij zou zich als minister van Waterstaat en Elektriciteit hebben laten omkopen bij de toewijzing van contracten voor nieuwe centrales. Ook vijftien andere verdachten kregen zo’n arrestatiebevel.

Het Hof onderzocht de zaak al langer. Verbazing wekte de timing: precies op de dag dat een islamitische geestelijke, Muhammad Tahirul Qadri, midden in de hoofdstad Islamabad tienduizenden betogers opriep hun kamp in de straten op te slaan tot de regering zou zijn vertrokken.

Volgens Qadri, die veel aandacht trekt met een mars door het land tegen corruptie, bestaat de regering uit dieven. Een opvatting die miljoenen Pakistanen onderschrijven. Daarom moet ze plaats maken voor een overgangsbewind met leden van de rechterlijke macht en het leger. De enige instellingen, vindt Qadri, „die functioneren en hun plicht doen”.

Sommigen klonk dat verdacht in de oren. Heeft Qadri het op een akkoord gegooid met de generaals en het Hof? Onmogelijk is dat niet. Qadri gold als een groot aanhanger van de vroegere militaire leider Pervez Musharraf, die Pakistan tussen 1999 en 2007 bestuurde. Toch verwacht bijna niemand dat de militairen de macht grijpen. De huidige legerchef heeft zich al vaak voor voortzetting van de democratie uitgesproken.

Sneuvelt de regering in het zicht van de finish? Volgens de regering geniet Ashraf als premier immuniteit voor rechtsvervolging en is het arrestatiebevel strijdig met de grondwet. Dit argument zullen de advocaten van de premier gebruiken. Het zal ze vermoedelijk geen moeite kosten tijd te rekken, tot na de verkiezingen. Als het Hof wel haast met de zaak wil maken, maakt het zich kwetsbaar voor het verwijt van partijdigheid. En daarmee zou het de toch al wankele democratie in Pakistan geen dienst bewijzen.

    • Floris van Straaten