Eerste papiervrije bibliotheek van de VS komt in Texas

Foto AFP

In de Amerikaanse staat Texas zal komende herfst een bibliotheek openen waar alleen e-boeken te vinden zijn, zo meldt onder andere ABC News. Boeken van papier komen er niet in.

Het gebouw in aanbouw in de buurt van San Antonio zal BiblioTech gaan heten en is een idee van Nelson Wolff, een Texaanse politicus.

Wolff kwam op het idee van een elektronische bibliotheek toen hij de biografie van de overleden Apple-topman Steve Jobs las, geschreven door Walter Issacson. ABC News merkt overigens fijntjes op dat Wolff waarschijnlijk wel meer dan alleen het idee aan Jobs te danken heeft, aangezien de schetsen van BiblioTech veel overeenkomsten vertonen met ontwerpen van Apple-producten.

Bbliotheken die alleen e-boeken aanbieden hoeven niet groot te zijn, zo valt uit de plannen te concluderen, want BiblioTech wordt slechts 463 m2 groot.

Gangpaden vol computers dus, en geen gangpaden vol boeken. Maar: BiblioTech is wel degelijk het project van een boekenliefhebber. Wolff noemt zichzelf een ‘gretige boekenlezer’ die in BiblioTech de juiste stap ziet voor een veranderende wereld. “De wereld verandert en dit is de juiste en meest geschikte manier om de gemeenschap een dienst te bewijzen.”

Bezoekers kunnen e-readers lenen en er zullen, in samenwerking met uitgeverijen, 10.000 boektitels beschikbaar zijn. Wolff hoopt dit aanbod gaandeweg uit te kunnen breiden. Het enige waar in BiblioTech geld voor gevraagd zal worden is voor het maken van…een printje.

 

    • Sebastiaan Kort