Dreamliners blijven wereldwijd aan de grond

Na de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways gisteren, houden ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, Air India, het Chileense LAN en Europese luchtvaartmaatschappijen de Boeing 787 aan de grond. Foto EPA / Michael Nelson

Na de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways gisteren, houden ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, Air India, het Chileense LAN en Europese luchtvaartmaatschappijen de Boeing 787 aan de grond. De Dreamliners, zoals de vliegtuigen heten, kwamen de afgelopen dagen meerdere keren in het nieuws wegens mankementen.

De FAA kondigde gisteren al aan dat het Amerikaanse United Airlines voorlopig niet met de Dreamliners mag vliegen. De luchtvaartautoriteit onderzoekt onder andere wat er mis is met de accu’s in de vliegtuigen. Er rijzen steeds meer vraagtekens over de veiligheid van het toestel. Dinsdagavond moest een Dreamliner van ANA een noodlanding maken op de luchthaven bij de stad Takamatsu, nadat rook was ontstaan in de cockpit.

Dat was het zoveelste incident met het veelgeplaagde pronkstuk van Boeing dat de vliegtuigbouwer als meest prestigieuze en geavanceerde vliegtuig in de markt heeft gezet. Vorige week waren er vier andere incidenten met dit type vliegtuig, zoals brandstoflekken, een batterij die in de brand vloog, een defect in de automatische remmen, draadbreuk en een gebarsten raam in de cockpit. Boeing zelf verklaarde eerder nog steeds alle vertrouwen in het nieuwe toestel te hebben. Het bedrijf zei dat er bij elk nieuwe model kinderziektes te verwachten zijn.

Maar ondertussen heeft ook de Indiase overheid Air India bevolen de zes toestellen van de maatschappij aan de grond te houden. Pas als de vliegtuigen weer veilig zijn verklaard, zullen ze er weer mee vliegen. Hoelang de Boeings aan de grond moeten blijven, is onduidelijk. Air India heeft eerder al 27 Dreamliners besteld.

De drie Boeings van de Chileense luchtvaartmaatschappij LAN worden ondertussen ook aan de grond gehouden. In Europa heeft alleen LOT Polish Airlines Dreamliners, ook die vliegen voorlopig niet.

Wereldwijd zijn er 49 Dreamliners geleverd. Ook Qatar Airways en Ethiopian Airlines vliegen ermee. Air France-KLM heeft eerder bestellingen geplaatst voor het vliegtuig.

    • Anouk van Kampen