Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Doodongelukkige acteur verhuurt zichzelf als vader

VPRO Import: Familie te huurNed. 2, 00.00 - 00.55 uur

„Ik ben een klusjesman. Ik repareer andermans relaties.” Aldus de Japanse acteur Ryuichi Ichinokawa, die zichzelf verhuurt als familielid aan iedereen die even verlegen zit om een vader of een oom. Wil je trouwen zonder dat je familie ervan af weet? Een complete stand in-familie staat klaar om de bruiloft niet al te ongemakkelijk te laten verlopen.

De Deense documentaire Rent A Family, Inc. gaat vooral over Ichinokawa zelf. De acteur die relaties „repareert” is zelf doodongelukkig. Hij leeft compleet langs zijn vrouw en twee kinderen heen – zij weet niet eens wat voor werk hij doet. Het kan haar ook niet schelen. De twee hebben zich erbij neergelegd dat zij zelf niet het gelukkige leven zullen leiden dat je bij hem kan inhuren. Praten erover doen ze bijna niet, want het leven is al moeilijk genoeg.

Een dubbele façade. Zowel zijn eigen leven als zijn werk bestaan uit het ophouden van de schone schijn. Door alle welvaart en overvloed heen ongelukkig zijn en toch stug doorgaan met je leven – het kan, laat regisseur Kaspar Astrup Schröder zien.

Maar uitleg is er niet bij. De kijker blijft vooral achter met vragen. Is dit normaal in Japan? Wat gebeurt er met dat ene vriendje als hij erachter komt dat zijn schoonvader nep is? En is alles wel echt, of zijn sommige scènes gespeeld? Geen antwoorden. De mond die aan het begin van de film van verbazing openviel, gaat niet meer dicht.