‘Dodental gijzeldrama Algerije op 41’

De gasplant waar de gijzeling voortduurt. Foto AFP / Kjetil Alsvik

Bij de mislukte bevrijdingsactie op de gijzeling bij een gasveld in Algerije zijn naar nu bekend dertig gijzelaars omgekomen. Zeven van hen waren buitenlanders, verder werden tien militanten en hun leider gedood.

Dit meldt Reuters na een gesprek met een Algerijnse veiligheidsfunctionaris. Van de elf dode militanten waren er twee afkomstig uit Algerije, onder wie de leider Tahar Ben Cheneb; een prominente commandant in de oosterse woestijnregio waar het gasveld zich bevindt.

Ook bevinden zich drie Egyptenaren, twee Tunesiërs, twee Libiërs en een Franse burger onder de doden. Van de gijzelaars zijn vijftien van de dertig doden geïdentificeerd. Zeven daarvan zijn buitenlanders, onder wie twee Britten, twee Japanners en een Fransman.

Eerder vanavond maakte de Algerijnse regering bekend dat de actie voor vandaag werd opgeschort. Tijdens de aanhoudende gevechten vandaag kwamen diverse geluiden naar buiten over het slachtofferaantal.

Het bezoek van de Britse premier Cameron aan Nederland, dat voor morgen gepland stond, is afgelast wegens de gijzelingssituatie in Algerije.

    • Jules Seegers