Dijsselbloem: ik ben kandidaat-voorzitter eurogroep

DEN HAAG - Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem komt aan op het Binnenhof voor de eerste ministerraad na het kerstreces. ANP ROBIN UTRECHT
DEN HAAG - Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem komt aan op het Binnenhof voor de eerste ministerraad na het kerstreces. ANP ROBIN UTRECHT Archieffoto van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. ANP / Robin Utrecht

Minister Dijsselbloem van Financiën stelt zich morgen officieel kandidaat als voorzitter van de eurogroep. Dat heeft hij vanmiddag gezegd tijdens een overleg met de Kamer. “Voor zover ik weet ben ik de enige kandidaat.”

Dijsselbloem werd al lange tijd genoemd als kandidaat. Politiek redacteur Erik van der Walle van NRC Handelsblad twittert:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Dijsselbloem stelt zich nu in Kamer officieel kandidaat als voorzitter van eurogroep. Hij wil schijndebat voorkomen, daarom openheid.

Dijsselbloem vraagt volgens Van der Walle “het vertrouwen” van de Kamer om de combinatie van deze functie, wat wel “hard werken” wordt, te kunnen vervullen

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Als min Dijsselbloem het al zo invult (met Weekers), lijkt hij zich erg zeker te voelen.

‘Vrees voor achterkamertjespolitiek

Verschillende partijen zoals de SP, ChristenUnie, SGP en de PVV zijn kritisch over het kandidaatvoorzitterschap van Dijsselbloem. De VVD benadrukte dat het Nederlands belang niet mag lijden onder de benoeming van Dijsselbloem. SP-Kamerlid Arnold Merkies vroeg Dijsselbloem vanmiddag of hij het Nederlands belang wel genoeg kan vertegenwoordigen als voorzitter, en kaartte ook aan dat hij bang is voor “achterkamertjespolitiek” in Brussel. Dijsselbloem antwoordde:

“De vrees voor achterkamertjespolitiek begrijp ik niet. Als voorzitter ben je zeer betrokken bij de voorbereiding van onderwerpen. Ik ga niet kunstmatig een onderscheid aanbrengen bij besprekingen in Brussel dat ik op het ene moment spreek als voorzitter en het andere moment als minister. Ik zal dus niet de hele tijd alleen bezig zijn met het nationaal belang, maar ik gooi het natuurlijk ook niet aan de kant.”

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Bij aanvaring in eurogroep neemt staatssecr Weekers die voor zijn rekening. Dijsselbloem: daar is hij op gebouwd.

De minister lijkt zeker van zijn zaak

Dijsselbloem sprak vanmiddag op zo’n gedetailleerde manier over de invulling van het voorzitterschap dat het er sterk op lijkt dat alles in kannen en kruiken is zegt Van der Walle:

“Het verbaasde mij ook dat hij zo weinig voorbehoud maakte. Hij schoof Weekers naar voren, sprak over hoe hij het voorzitterschap zal invullen en dat dingen “gaandeweg” aangepast kunnen worden. Uit alles blijkt dat hij zich heel erg zeker voelt over zijn benoeming. Dus hij zal voldoende signalen hebben om zich zo te voelen anders praat je niet op deze manier.”

Hoewel er niet over de kandidatuur van Dijsselbloem gestemd wordt, wil de PVV later vandaag wel een motie indienen tegen de kandidaatstelling van Dijsselbloem voor het voorziterschap. Het is afwachten of de andere kritische partijen die motie zullen steunen.

Dijsselbloem komt met toekomstvisie op de euro

Eerder vanmiddag maakte Dijsselbloem bekend dat hij met een toekomstvisie op de euro komt. De Fransen hebben bedenkingen namelijk over zijn voorzitterschap. Gisteren zei de Franse minister van Financiën Moskovici dat Dijsselbloem zijn visie op de euro beter moet uitleggen. Dijsselbloem noemde dat een heel redelijk verzoek, en zei dat hij maandag hierop zal terugkomen als de de nieuwe voorzitter van de eurogroep waarschijnlijk zal worden benoemd.

“Het zal niet een nieuwe visie op de euro zijn, dat is ook niet aan de voorzitter. Mijn belang betreft de visie op de eurogroep zelf en de agenda.”

De minister vertrekt vanavond naar Madrid voor een bezoek, het enige land dat hij tijdens zijn kennismakingstoer door Europa nog niet heeft aangedaan. Morgen heeft hij nog een gesprek met de vertrekkende voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker. Volgens Van der Walle zei Dijsselbloem daarover dat dit “echt toeval” was, “ook al zal niemand dat nu meer geloven”.