Dienstverleners: afhankelijk van ontwikkeling werkgelegenheid in westerse economiën

De dienstverlenende sector is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de rest van de economie. De verwachtingen van analisten zijn daarom niet erg hooggespannen. „Je ziet dat bij IT-bedrijven de salarissen ter discussie zijn komen te staan”, zegt Jacques van de Wal. „En voor de hele sector geldt dat klanten kritischer zijn geworden. Het uurtje-factuurtje schrijven is voorbij.” Henri Cocu, analist bij Rabobank, beaamt dat. „De outsourcing van activiteiten door bedrijven en overheden staat onder druk. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de accountants. Prijs is een item. Dienstverleners zullen op zoek moeten naar nieuwe verdienmodellen.” Dat geldt minder voor de uitzendbranche – van oudsher een graadmeter van de stand van de economie. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is optimistisch gestemd. „Zeker over Randstad. Dat bedrijf haalt driekwart van de omzet uit Europa en een kwart uit Amerika. En de Amerikaanse branche gaat relatief goed.” Arun Rambocus van Kempen & Co verwacht dat Randstad zal kunnen profiteren van een ommekeer in Europa: „In oktober en november was de uitzendmarkt in Frankrijk dramatisch, maar in december was het daar beduidend minder slecht.”

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Steven Derix