‘Dertig gegijzelde Algerijnen zijn ontsnapt’

ALTERNATIVE CROP RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / STATOIL / KJETIL ALSVIK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This undated hand out picture released by Norway's energy group Statoil on January 17, 2013 shows vehicles parked at the In Amenas gas field, jointly operated by British oil giant BP, Norway's Statoil and state-run Algerian energy firm Sonatrach, in eastern Algeria near the Libyan border. Algerian troops surrounded Islamists holding foreign hostages at the gas field on January 17, a day after a deadly attack the gunmen said was in reprisal for Algeria's cooperation in French operations in Mali. The Islamists told Mauritanian media they were holding 41 Westerners. Their captives included French, British and Japanese citizens, as well as seven Americans, they said, adding that the action was in response to Algeria's opening of its air space to French warplanes involved in an assault on Islamists in neighbouring Mali. AFP PHOTO / STATOIL / KJETIL ALSVIK Ongedateerde foto van het gasveld van BP bij de stad Amenas, in het zuiden van Algerije. Foto AFP / Kjetil Alsvik

Dertig gegijzelde Algerijnen hebben weten te ontsnappen uit een gasinstallatie in de zuidelijke woestijn in Algerije. Dat meldt Reuters op gezag van de Algerijnse persdienst APS. Radicale islamisten houden sinds gisteren naar eigen zeggen 41 buitenlanders vast in het afgelegen gasveld.

Meer details over de ontsnapping zijn nog niet bekend.

BP bevestigde gisteren de aanval van een groep moslimextremisten op een gasveld van het oliebedrijf in het zuiden van Algerije. De islamisten claimden dat ze 41 westerlingen in gijzeling hebben genomen. Bij de aanval zouden een Brit en een Fransman zijn omgekomen.

Gijzeling is reactie op interventie Mali

De extremisten verklaarden gisteren dat de gijzelingsactie een reactie is op de Franse militaire operatie in Mali. Ze eisen dat Frankrijk zich militair terugtrekt uit het land, anders zou het leven van de gijzelaars in gevaar komen. Gisteravond verklaarden de islamisten ook dat ze willen dat Algerije honderd politieke gevangenen vrijlaat. De regering van Algerije liet in een reactie op de eisen weten dat er niet onderhandeld wordt met “terroristen”.

‘Mislukte bevrijdingsactie Algerijnse leger’

Het Algerijnse leger omsingelde de gasinstallatie gisteren en zou ook een poging hebben gedaan de gijzelaars te bevrijden. De islamisten beweerden althans dat zij een aanval van het Algerijnse leger met succes hebben afgeslagen. Over en weer zouden schoten zijn gelost.

Hoeveel mensen precies worden vastgehouden op het gasveld blijft onduidelijk. Het Algerijns-Franse bedrijf CIS Catering maakte gisteravond bekend dat 150 Algerijnse werknemers het terrein veilig hebben kunnen verlaten.

    • Marije Willems