Declaratie restschuld op huis stijgt fors

Het aantal huiseigenaren dat een beroep doet op Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vorig jaar fors gestegen. In totaal klopten 3.549 huishoudens aan wegens een restschuld na gedwongen verkoop; een stijging van bijna 80 procent ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit jaarcijfers van vanochtend.

Omdat de huizenprijzen dalen, hebben verkopers vaker een restschuld. Mensen met NHG die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, kunnen dit verlies onder voorwaarden declareren.

Opvallend is dat steeds meer stellen een beroep op NHG doen, omdat ze gaan scheiden of apart gaan wonen. Hun aandeel steeg de afgelopen zes jaar van 20 naar 61 procent, terwijl het aantal echtscheidingen niet stijgt. Het fonds achter NHG heeft eerder onderzoek gedaan naar mogelijke fraude, maar zonder resultaat.

Het aandeel werklozen dat een beroep op NHG deed, daalde in 2012 juist van 20 naar 16 procent.