Collectie van Piet en Ida Sanders naar de veiling

Christie’s zal in april de collectie moderne en hedendaagse kunst van Piet Sanders veilen. Sanders, die in september op 100-jarige leeftijd overleed, werd samen met zijn eerder overleden vrouw Ida, tot de 200 belangrijkste collectioneurs ter wereld gerekend.

De veiling is opmerkelijk, omdat het echtpaar nooit iets heeft verkocht. Wel schonken zij zeker 400 werken aan vele Nederlandse musea. Hun etnografische kunst ging naar het Wereldmuseum en het Afrikamuseum.

Volgens zoon Pieter Sanders, een van de drie kinderen, was het de wens van zijn vader om de resterende 150 „lievelingsstukken” te laten veilen. Hij vond het, zegt Sanders, „de eerlijkste manier om de nalatenschap te verdelen. Als een van ons ergens een oogje op heeft, kunnen we mee bieden.”

De veiling zal 150 werken tellen. Daarbij belangrijke vroege schilderijen van Karel Appel en Serge Poliakoff en beelden van Jean Arp, Barbara Hepworth en Henry Moore. Topstuk van de veiling is een aarde-rood schilderij van Fontana, dat Piet en Ida Sanders in 1954 kochten voor 100 gulden. Dat doek heeft een richtprijs van 400.000 tot 600.000 euro. Christie’s taxeert de waarde van de collectie op zeker 2,5 miljoen euro.

    • Arjen Ribbens