Britten willen geen paard in biefburger

Het is niet zo dat er een gevaar voor de Britse of Ierse volksgezondheid is ontstaan. Maar het nieuws dat de biefburgers van supermarktketens Tesco, Lidle, Aldi, Iceland en Dunnes uit een kwart paardenvlees bestaan, heeft in beide landen voor grote ophef gezorgd.

Want paardenvlees eten Britten en Ieren niet. Het wordt zielig gevonden; paarden zijn edele dieren, geen voedsel. En zeker geen opvulling om biefburgers zo goedkoop mogelijk te houden.

Groter probleem is dat niemand weet hoe het paardenvlees in de hamburgers terecht is gekomen, of – en dat kwam uit het zelfde onderzoek van de Ierse Voedsel- en Warenautoriteit – sinds hoe lang. Zeker in het Verenigd Koninkrijk, dat vorige eeuw werd geplaagd door grote voedselschandalen als gekke koeienziekte, is dat zorgelijk.