Bouwsector: crisis op huizenmarkt is grootste probleem van de Nederlandse economie

De bouwsector blijft de achilleshiel van de Nederlandse economie. „Elk jaar denken we dat het komend jaar beter gaat worden voor de bouw”, zegt Wendy Veelenturf van ING Investment Management. „Dat zie je dit jaar ook. Het verschil is dat ik deze keer inderdaad denk dat de bodem zo langzamerhand in zicht is en dat we klaar zijn met het afzeggen van bouwprojecten. Ik denk alleen niet dat er snel herstel zal komen. Zolang er geen zekerheid is over de aftrek van de hypotheekrente, denk ik niet dat de bouw zich snel herstelt.” En dat is niet alleen slecht nieuws voor de sector, maar voor de hele Nederlandse economie. „De bouw is de kern van het probleem”, zegt Jacques van de Wal van ABN Amro. „Mensen zijn bezorgd over hun baan, hun pensioen en de waarde van hun huis. Daarom zit de woningbouw op slot en krimpt de bouw.” Van de grote bouwbedrijven doet BAM het nog het beste, zegt Jos Versteeg van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen. „Dat bedrijf weet nog wat te verdienen in de wegenbouw.” Grote bouwers als BAM hebben nog een voordeel: in tegenstelling tot de kleine bouwbedrijven krijgen ze soms orders uit het buitenland. Daar wordt nog wel gebouwd.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Steven Derix