Bittere koude

Het blijft winteren, al zal de vorst de komende dagen ’s nachts wat temperen. Begin volgende week wordt een halfslachtige dooiaanval ingezet, die echter gedoemd lijkt te mislukken. De aanwijzingen worden namelijk sterker dat de vorst na die dooipoging verscherpt.

Tot dusver was de nacht van dinsdag op woensdag de koudste van deze winter. In Herwijnen daalde het kwik naar min 18,0 graden en aan de grond werd min 20,2 graden bereikt. Ook in de nacht naar vrijdag zal het hier en daar nog streng gaan vriezen, maar bij een toename van de bewolking en de wind zal het kwik later in de nacht gaan oplopen.

Er volgt een koude vrijdag met wolkenvelden en een waterige zon. Bij een matige, aan zee soms krachtige wind uit oost tot zuidoost, gecombineerd met maximumtemperaturen tussen -1 en -4 graden, wordt het bitterkoud.

Ook zaterdag is het zo koud, al neemt de wind dan wat af. De bewolking wordt dikker en er gaat wat lichte sneeuw vallen, vooral in het zuiden en zuidwesten van het land. Bewolking en sneeuw hangen samen met storingen die er niet echt in slagen de kou bij ons te verdrijven.

Zondag en maandag kan opnieuw wat sneeuw vallen, ditmaal ook verder noordwaarts. In het zuiden is maandag ook kans op regen en ijzel en het kan daar een graadje gaan dooien.

Dinsdag draait de wind terug naar oost en gaat het opnieuw vriezen.