Bezoek van Cameron aan Nederland afgelast wegens gijzeling Algerije

epa03513140 Britain's Prime Minister David Cameron (R)waits to welcome Britain's Queen Elizabeth II (not pictured) during her arrival to attend the British government weekly cabinet meeting at 10 Downing Street, central London, Britain, on 18 December 2012. The Queen Elizabeth II attended the cabinet meeting as an observer, the first time since Queen Victoria. EPA/KERIM OKTEN De Britse premier David Cameron zou morgen in Amsterdam een speech over de plek van Groot-Brittannië in de EU houden. Maar de premier heeft het bezoek uitgesteld wegens de gijzeling in Algerije. Foto EPA / Kerim Okten

Het bezoek van de Britse premier Cameron aan Nederland is afgelast wegens de gijzelingssituatie in Algerije, dat meldt Reuters.

De Britse premier zou morgen zijn langverwachte Europaspeech komen houden in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Maar het bezoek is voorlopig uitgesteld. Volgens Reuters wil de premier zich voorbereiden op slecht nieuws rondom de gijzelaars in Algerije. In het land is sinds gisteren een gijzeling bezig op een gasveld in het zuiden waarbij 41 buitenlandse werknemers gevangen worden gehouden. Onder de gijzelaars bevindt zich waarschijnlijk ook een Brit.

Mark Rutte heeft er “uiteraard alle begrip voor” dat Cameron zijn bezoek aan Nederland heeft uitgesteld, weet Nu.nl.

Rutte wenst hem daar alle sterkte bij en begrijpt dat zijn prioriteit nu bij de situatie in Algerije ligt, zei een woordvoerder van Rutte donderdagavond.

Bloedige ingreep in gijzeling

Eerder vandaag besloot de Algerijnse overheid tot een bevrijdingsactie, maar die poging eindigde bloedig: volgens de laatste berichten van de internationale persbureaus zijn daarbij zes gijzelaars en acht gijzelnemers omgekomen. Zo’n zeven gijzelaars zouden nog steeds vastgehouden worden. Eerder op de dag zouden 25 gijzelaars ontsnapt zijn en meldden de militanten zelfs dat er aan beide zijden dertig Algerijnen en vijftien buitenlanders waren gedood.

Het complex is gedeeld eigendom van oliemaatschappij BP, de Noorse firma Statoil en het Algerijnse staatsbedrijf. Naar aanleiding van de gijzeling zijn verschillende bedrijven bezig hun personeel te evacueren uit het gebied.

Cameron zou visie op Europa ontvouwen

Naar het bezoek van Cameron werd in Nederland al weken uitgekeken. De Britse premier zou in zijn toespraak zijn plannen ontvouwen over de toekomst van de Britten binnen de Europese Unie. De verwachting was dat hij een losser soort EU-lidmaatschap zou voorstellen, dat voornamelijk gebaseerd zal zijn op handel. Zijn toespraak zou de aanzet vormen voor de onderhandelingen daarover, de nieuwe verhouding tot de EU de basis voor een Brits referendum na 2015. Rutte zou Cameron morgenochtend in Den Haag ontvangen.

De verwachtingen in Groot-Brittannië over de nu uitgestelde toespraak waren eveneens hooggespannen, onder meer omdat Cameron onder druk staat van de eurosceptici in zijn eigen Conservatieve Partij en van de UK Independence Party, die pleit voor een vertrek uit de EU. Door de toespraak in Nederland te houden, zou Cameron zich in een Britse traditie hebben geschaard. Diverse voorgangers hielden een toespraak over Europa in het buitenland. Waarom Cameron juist voor Nederland had gekozen, is niet precies bekend. Volgens sommige berichten ziet hij in Rutte een gelijkgestemde geest.

    • Anouk Eigenraam