VS veroordelen gijzeling in Algerije - bedrijven evacueren personeel

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / STATOIL / KJETIL ALSVIK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This undated hand out picture released by Norway's energy group Statoil on January 17, 2013 shows the In Amenas gas field, jointly operated by British oil giant BP, Norway's Statoil and state-run Algerian energy firm Sonatrach, in eastern Algeria near the Libyan border. A military operation was ongoing Thursday at the Algerian gas plant where Islamist gunmen were holding dozens of Western hostages, the governments of Britain, France, and Norway said on January 17, 2013. Britain's Foreign Office and a French government source also said they had been informed of an assault, amid reports that 34 hostages and 15 kidnappers had been killed in an army operation at the plant. AFP PHOTO / STATOIL / KJETIL ALSVIK
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / STATOIL / KJETIL ALSVIK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This undated hand out picture released by Norway's energy group Statoil on January 17, 2013 shows the In Amenas gas field, jointly operated by British oil giant BP, Norway's Statoil and state-run Algerian energy firm Sonatrach, in eastern Algeria near the Libyan border. A military operation was ongoing Thursday at the Algerian gas plant where Islamist gunmen were holding dozens of Western hostages, the governments of Britain, France, and Norway said on January 17, 2013. Britain's Foreign Office and a French government source also said they had been informed of an assault, amid reports that 34 hostages and 15 kidnappers had been killed in an army operation at the plant. AFP PHOTO / STATOIL / KJETIL ALSVIK Archieffoto van het oliecomplex in In Amenas in Algerije waar de gijzeling plaatsvindt. Foto AFP / Statoil Kjetil Alsvik

Een bevrijdingsactie van de buitenlandse gijzelaars uit het gascomplex van BP in Algerije, lijkt op een bloedbad te zijn uitgelopen. Bij de actie vielen doden en gewonden onder de gijzelaars en gijzelnemers.

Update 19.20: De VS hebben de gijzelingsactie veroordeeld, heeft het Witte Huis laten weten vanavond. Obama is gebriefd over de gijzeling en de bevrijdingsactie vandaag. Een woordvoerder laat weten dat de VS geen idee hebben wie achter de gijzeling zitten, maar dat het nog wordt uitgezocht. Ook weten ze nog niet zeker of er Amerikaanse burgers bij de gegijzelden zitten.

Oliebedrijven beginnen evacuatie personeel

Ondertussen heeft de Franse olie-industrie laten weten dat ze verwachten dat Franse energiebedrijven hun personeel uit Algerije zullen halen. Spaanse en Britse bedrijven zijn al begonnen met het evacueren van hun medewerkers van faciliteiten uit de Saharawoestijn. Het bedrijf Compania Espanola de Petroleos SA heeft uit voorzorg personeel naar faciliteiten in het midden van het land verplaatst. BP zelf is ook bezig met het weghalen van medewerkers uit het land. Het complex waar de gijzelnemers zitten deelt BP met het Noorse bedrijf Statoil, een Japans bedrijf JGC Corp en het Algerijnse staatsbedrijf Sonatrach.

De ceo van het Noorse bedrijf Statoil Helge Lund (midden) tijdens een persconferentie vandaag over de gijzeling in Algerije. Foto Reuters / Kent SkibstadDe ceo van het Noorse bedrijf Statoil Helge Lund (midden) tijdens een persconferentie vandaag over de gijzeling in Algerije. Foto Reuters / Kent Skibstad

De Algerijnse autoriteiten hebben de luchtaanval volgens het Britse en Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vandaag bevestigd. Volgens persbureau ANI zouden er nog zeven gegijzelde werknemers in handen van de moslimextremisten zijn, onder wie drie Belgen, een Japanner, twee Amerikanen en een Brit. Vier gijzelaars zijn bevrijd, onder wie in ieder geval een Ier, zo meldde het Ierse ministerie van Buitenlandse Zaken.

25 gijzelaars ontsnapten eerder op de dag

Bij de luchtaanval met helikopters zouden zes gijzelaars en acht gijzelnemers omgekomen zijn. Op het moment dat de groep zich van het ene naar het andere complex wilde verplaatsen, werd het vuur op hen geopend. Eerder vandaag werd al duidelijk dat zo’n 25 gijzelaars ontsnapt zouden zijn. Ook 180 Algerijnse burgers, die zich blijkbaar ook ergens op het complex bevonden, zouden bij de aanval ontsnapt zijn.

Het Algerijnse leger omsingelde de gasinstallatie gisteren ook in een poging de gijzelaars te bevrijden, die sinds daar sinds gisteren werden vastgehouden.

Takeshi Endo, pr-manager bij het Japanse bedrijf JGC Corporation, dat mede-eigenaar is het van het complex in Algerije spreekt in Tokio de pers toe. Foto AP / Kyodo NewsTakeshi Endo, pr-manager bij het Japanse bedrijf JGC Corporation, dat mede-eigenaar is het van het complex in Algerije spreekt in Tokio de pers toe. Foto AP / Kyodo News

Britten waren niet op de hoogte

Een woordvoerder van de Britse premier Cameron heeft laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen om de gegijzelde werknemers te bevrijden. Cameron heeft daarom contact gehad vandaag met zijn Algerijnse collega-minister Sellal en verteld dat hij erg bezorgd was over deze “ernstige situatie” aldus de woordvoerder:

“De Algerijnen hebben ons uitgelegd dat de situatie zich erg snel heeft ontwikkeld en dat de regering onmiddellijk diende te handelen. De Algerijnse overheid is zich ervan bewust dat wij graag waren geconsulteerd.”


Grotere kaart weergeven

De extremisten, die gelieerd zouden zijn aan Al-Quaeda, verklaarden gisteren dat de gijzelingsactie een reactie is op de Franse militaire operatie in Mali. Ze eisen dat Frankrijk zich militair terugtrekt uit het land, anders zou het leven van de gijzelaars in gevaar komen.