ASML rekent op traag herstel van de chipmarkt

De Nederlandse Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat de vraag naar nieuwe processors en geheugenchips pas laat in 2013 zal toenemen. Dat zegt topman Eric Meurice in een reactie op de jaarcijfers die het hightechbedrijf vandaag bekend maakte.

De verkoop van pc’s en laptops daalt. Daarom bestellen fabrikanten van chips minder lithografiemachines, die de ragfijne patronen op de chips drukken. ASML rekent op herstel als er veel geavanceerde processors nodig zijn voor smartphones die met 4G-netwerken overweg kunnen.

ASML’s omzet in het vierde kwartaal kwam uit op 1 miljard euro, tegenover 1,2 miljard in hetzelfde kwartaal van 2011. Over heel 2012 behaalde ASML 4,7 miljard euro omzet. Dat is een flinke terugval na het recordjaar 2011 (5,6 miljard euro). Ook de winst liep terug van 1,5 miljard naar 1,1 miljard euro. Topman Meurice heeft, zo bericht de Volkskrant, in 2012 voor 10 miljoen euro aan aandelen laten verzilveren.