Arrestatie premier Pakistan stuit op verzet

Het hoofd van de Pakistaanse organisatie voor de bestrijding van corruptie weigert het arrestatiebevel van het Hooggerechtshof van afgelopen dinsdag tegen premier Raja Pervez Ashraf uit te voeren. Volgens Fasih Bokhari is er onvoldoende bewijs tegen de premier. Het onderzoek over mogelijke corruptie bij de toekenning van contracten voor twee nieuwe elektriciteitscentrales, waarbij Ashraf als minister van Water en Elektriciteit betrokken zou zijn geweest, is volgens hem nog niet klaar.

Het Hooggerechtshof heeft Bokhari gevraagd de dossiers snel te overhandigen, zodat het zelf kan beoordelen of er voldoende bewijs tegen de premier is. Volgens opperrechter Iftikar Chaudhry heeft Bokahari’s afdeling al meer dan een jaar de tijd gehad om het onderzoek af te sluiten. Ashraf zelf heeft steeds ontkend dat hij schuldig is.

Intussen heeft de geestelijke Muhammad Tahirul Qadri, die de laatste dagen met tienduizenden aanhangers in het centrum van Islamabad bivakkeerde om het vertrek van de regering te eisen, zijn volgelingen opgeroepen hun kampement op te breken. Wel riep hij, in de stromende regen, de regering op tot onderhandelingen over een overgangsbewind, dat de komende parlementsverkiezingen in goede banen moet leiden. Qadri liet in het midden wat hij en zijn aanhangers zullen doen als de regering deze eis naast zich neerlegt. (AP, AFP, Reuters)