Deze mensen zaten eerder op de biechtstoel bij Oprah

Vannacht is het zover, en gebeurt hoogstwaarschijnlijk wat we eigenlijk allemaal al weten: Lance Armstrong bekent zijn dopinggebruik aan biechtmoeder Oprah Winfrey – en de rest van de wereld. Deze mensen biechtten ook bij Oprah, en werden soms vergeven voor hun zonden.

Publieke bekentenissen vol schuldbesef, daar houden Amerikanen van. Foto FP / Gabriel Bouys / Paul J. Richards

Vannacht is het zover, en gebeurt hoogstwaarschijnlijk wat we eigenlijk allemaal al weten: Lance Armstrong bekent zijn dopinggebruik aan biechtmoeder Oprah Winfrey - en de rest van de wereld. Deze mensen biechtten ook bij Oprah, en werden soms vergeven voor hun zonden.

Publieke bekentenissen vol schuldbesef, daar houden Amerikanen van, schrijft NRC-correspondent in Amerika Guus Valk vandaag in nrc.next:

“Amerikanen houden van schuldbesef. Ze zijn meestal vergevingsgezind als iemand zijn zonden erkent en, beter nog, vergeving vraagt. [...] Het pad naar publieke vergiffenis loopt in de Verenigde Staten langs Oprah Winfrey.”

Oprah stelt vaak geen erg kritische vragen: ze biedt medeleven en een uithuilschouder. Door het stof gaan en oprecht overkomen, is genoeg.

Eerder op de biechtstoel bij Oprah

Atlete Marion Jones (2008) deed het niet helemaal goed. Ze was beschuldigd van dopinggebruik en nadat ze uit de gevangenis kwam, ging ze op bezoek bij Oprah. Maar ze bleef ontkennen dat ze bewust doping had gebruikt:

Bokser Mike Tyson (2009) beet een deel van het oor van zijn tegenstander af, en praat over zijn gewelddadige relatie met echtgenote Robin Givens (bekijk hier het hele interview):

Bij interviewster Barbara Walters vertelde Tyson’s vrouw Robin Givens in 1988, terwijl hij er naast zat, dat ze bang voor hem was:

Maar het gaat niet alleen om sportmensen. Ex-vrouw van de Britse prins Andrew Sarah Ferguson beloofde in 2010 een Indiase zakenman toegang tot haar koninklijke contacten in ruil voor 500.000 Britse ponden. De zakenman bleek een journalist en Ferguson ging naar Oprah om spijt te betuigen:

Presentatrice Ellen DeGeneres kwam ook uit de kast bij Oprah (1997). Niets om voor door het stof te gaan of iemand om te vergeven, maar wel behoorlijk opzienbarend destijds. Amerikanen waren vooral boos omdat ze het jarenlang had ontkend:
http://www.youtube.com/watch?v=FZ22AbQ4GpI

Zangeres Whitney Houston besprak haar drugsgebruik in 2009 met Oprah. Ze gaf het eerder al toe aan Diane Sawyer:
http://www.youtube.com/watch?v=8nzV5UL4CjA

Niet alleen bij Oprah was het raak

En niet alleen bij Oprah zijn ze duidelijk dol op publieke verontschuldigingen (en vergiffenis). Nog een paar mooie oldtimers in het publieke biechten voor een Amerikaans publiek.

Deze vergeten we niet snel meer. President Bill Clinton over zijn affaire met Monica Lewinsky in 1998:

Of deze. Acteur Hugh Grant praat bij talkshowhost Jay Leno over zijn affaire met een prostituee, nadat hij was opgepakt: “What the hell were you thinking?”
http://www.youtube.com/watch?v=ssx-hFuO2kk

Golfer Tiger Woods:

De lijst gaat door: Marion Barry, burgemeester van Washington, die werd gearresteerd terwijl hij crack rookte deed openbaar boete (en werd herkozen). Televisiedominee Jimmy Swaggart verklaarde op tv dat hij een relatie had gehad met een protituee. En rapper Chris Brown bekende bij Larry King dat hij Rihanna had geslagen. Of een beetje boetedoening van eigen bodem: de publieke bekentenis van onze eigen Diederik Stapel.

“Amerikanen houden van schuldbesef”, schrijft correspondent Guus Valk. Dan zijn ze vergevingsgezinder. Met zijn bekentenis hoopt Armstrong dat zijn levenslange schorsing van sport wordt opgeheven. Als hij goed heeft gekeken naar het verleden, is de kans redelijk groot dat het hem gaat lukken.

    • Anouk van Kampen