Anticorruptiechef Pakistan tart hooggerechtshof - weigert arrestatie

A supporter of Pakistan People's Party (PPP) holds a party flag as he protests against a Supreme Court decision to arrest Prime Minister Raja Pervez Ashraf in Lahore January 16, 2013. Pakistan's Supreme Court ordered the arrest of the prime minister on Tuesday on corruption allegations, ratcheting up pressure on a government that is also facing street protests led by a cleric who has a history of ties to the army. The combination of the arrest order and the mass protest in the capital, Islamabad, led by Qadri, raised fears among politicians that the military was working with the judiciary to force out a civilian leader. REUTERS/Mohsin Raza (PAKISTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION) Gisteren werd er in Lahore geprotesteerd tegen het bevel van het Pakistaanse Hooggerechtshof om premier Raja Pervez Ashraf te arresteren. Foto Reuters / Mohsin Raza

Het hoofd van de anticorruptiedienst van Pakistan heeft vandaag een bevel van het hooggerechtshof om premier Raja Pervaiz Ashraf te arresteren naast zich neergelegd. Dat meldt persbureau AP.

Corruptiebestrijder Fasih Bokhari stelt dat het onderzoek naar de premier nog hiaten vertoont en dat hij meer tijd nodig heeft om het af te ronden.

De premier wordt verdacht van corruptie in zijn vorige functie als minister voor water en elektriciteit. Het hooggerechtshof gelastte dinsdag zijn aanhouding, maar onderzoeker Bokhari zegt dat zijn rechercheurs nog geen harde bewijzen hebben gevonden, alleen ‘mondelinge verklaringen die voor de rechtbank niet geoorloofd zijn’.

Opperrechter Iftikhar Chaudhry vroeg zich af waarom Bokhari nog meer tijd nodig heeft in een zaak die al ongeveer een jaar speelt. Hij droeg de corruptiebestrijder op het dossier aan de rechters voor te leggen zodat zij kunnen beoordelen of de bewijzen zwaar genoeg zijn. “Sommige mensen denken misschien dat zij boven de wet staan, maar laat mij duidelijk maken dat niemand boven de wet staat”, zei hij.

De regering en het hooggerechtshof zijn in het afgelopen jaar meermalen met elkaar in aanvaring gekomen.

    • Marije Willems