Amsterdam bezuinigt fors op ambtenaren

Bijna 31 miljoen euro in 2013, 120 miljoen tot en met 2015 – Amsterdam moet hard bezuinigen en het college van burgemeester en wethouders kan niet uitsluiten dat daarbij gedwongen ontslagen zullen vallen. Opvallendste bezuiniging: 9,8 miljoen euro op het parkeerbeleid in 2013.

Gisteren legde het college van burgemeester en wethouders, samen met de stadsdelen, de bezuinigingen voor aan de gemeenteraad. In een toelichting zei stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar van Zuid „heftige gevolgen” voor het personeel te verwachten. „Niet alleen bij de gemeente, ook bij Cition.” Dit bedrijf voert in Amsterdam de parkeercontroles uit.

Parkeren in Amsterdam moet nog voor de zomer een volledig digitale aangelegenheid worden. Parkeerders hoeven geen ticket meer achter de voorruit te leggen, controleurs steken geen bonnetjes meer onder de ruitenwisser. Parkeerwachten worden vervangen door scanauto’s die al rijdend kentekens op straat vergelijken met betalingen in hun bestand. Er werken tussen de 300 en de 400 mensen bij Cition, zegt een woordvoerder. Hij weet nog niet hoeveel van hen hun baan verliezen door de bezuinigingen van hun grootste opdrachtgever. De parkeertarieven zullen in elk geval niet stijgen.

Wethouder Eric van der Burg (personeel) zal binnen enkele weken een reorganisatieplan voor het ambtelijk apparaat presenteren. Reduceren van het ambtenarenbestand is geen doel op zich, zegt zijn woordvoerder. Amsterdam heeft al jaren relatief veel meer ambtenaren dan andere grote gemeenten, Rotterdam uitgezonderd. Het college weet nog niet hoeveel banen de nieuwe bezuinigingen zullen kosten. In mei liet het college al weten dat er tot 2015 zo’n 1.500 ambtenarenplaatsen zullen verdwijnen. „Mogelijk kosten de extra bezuinigingen extra banen”, aldus de woordvoerder.