‘Tientallen buitenlandse gijzelaars gedood bij luchtaanval in Algerije’

In Amenas, Algeria 20050419. File photo of the gas plant in Algeria where where 13 Norwegians are among 17 workers who are taken as hostages in an attack towards the plant early Wednesday morning, January 17th. HANDOUT Photo: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix Ongedateerde foto van het gasveld van BP bij de stad Amenas, in het zuiden van Algerije. Foto AFP / Kjetil Alsvik

Bij een poging een eind te maken aan de gijzeling op het gascomplex van BP in Algerije, zouden buitenlandse gijzelaars en gijzelnemers omgekomen zijn. Dat meldt Reuters op basis van persbureau ANI. Er zouden nog zeven gegijzelde werknemers in leven zijn, vier zijn er bevrijd. De Algerijnse autoriteiten hebben de aanval bevestigd, zegt het Britse en Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Update 16.50: Het Ierse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat een Ierse gijzelaar inmiddels vrij is en met zijn familie heeft gesproken. Volgens de laatste stand van zaken zijn er zes gijzelaars omgekomen samen met acht gijzelnemers, vier gijzelaars zijn bevrijd en 45 zijn er ontsnapt. Er zouden nog zeven gijzelaars in handen van de moslimextremisten zijn: drie Belgen, een Japanner, twee Amerikanen en een Brit.

Update 15.34: Een lokale bron heeft het over zes gijzelaars en acht rebellen die omgekomen zijn. ANI meldt dat er nog twee Amerikanen, drie Belgen, een Japanner en een Brit nog in leven zijn. De operatie is nog steeds in volle gang.

Update 14.04: De berichtgeving is erg verwarrend tot nu toe: het persbureau ANI meldt nu weer dat er 35 gijzelaars en vijftien gijzelnemers omgekomen zijn.

Update 12:50: Persbureau ANI meldt dat er 25 gijzelaars bevrijd zouden zijn.

De aanval zou zijn uitgevoerd door twee legerhelikopters. Op het moment dat de groep gijzelaars, waaronder Algerijnen, Amerikanen, Noren, Britten, Japanners, Maleisiërs, Ieren en Fransen van het ene naar het andere complex wilde verhuizen zouden ze onder vuur zijn genomen. 180 Algerijnse burgers, die zich kennelijk ook ergens op het complex bevonden, zouden bij de aanval ontsnapt zijn.

Het Algerijnse leger omsingelde de gasinstallatie gisteren ook in een poging de gijzelaars te bevrijden. De islamisten beweerden toen dat zij die aanval met succes hadden afgeslagen. Over en weer zouden schoten zijn gelost.

Er zouden gijzelaars zijn ontsnapt

Eerder vandaag werd gemeld dat twintig à dertig gegijzelde Algerijnen zouden hebben weten te ontsnappen uit de afgelegen gasinstallatie in het zuiden van Algerije. Moslimextremisten hielden daar sinds gisteren naar eigen zeggen 41 buitenlanders vast in de woestijn na een aanval op het complex. Bij de aanval zouden een Brit en een Fransman zijn omgekomen.

Een woordvoerder van de Britse premier laat vandaag weten dat uit de gijzelingsactie blijkt dat het een “redelijk goed voorbereide aanval” is. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague veroordeelde de aanval.

Hollande vertrouwt de Algerijnse overheid

De Franse president Hollande heeft vandaag bevestigd dat zich onder de gijzelaars ook Franse burgers bevinden. Hollande zei dat de situatie erg verwarrend is, maar dat hij volledig vertrouwde op de kundigheid van de Algerijnse autoriteiten om deze crisis op te lossen. Later vandaag spreekt hij ook nog met de Algerijnse president Bouteflika.

Crisisroom op het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken in Oslo waar de ontwikkelingen op de voet worden gevolgd. Foto AP / Stian Lysberg Solum Crisisroom op het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken in Oslo waar de ontwikkelingen op de voet worden gevolgd. Foto AP / Stian Lysberg Solum

Extremisten hebben banden met Al-Quaeda

De extremisten, die gelieerd zouden zijn aan Al-Quaeda, verklaarden gisteren dat de gijzelingsactie een reactie is op de Franse militaire operatie in Mali. Ze eisen dat Frankrijk zich militair terugtrekt uit het land, anders zou het leven van de gijzelaars in gevaar komen. Gisteravond verklaarden de islamisten ook dat ze willen dat Algerije honderd politieke gevangenen vrijlaat. De regering van Algerije liet in een reactie op de eisen weten dat er niet onderhandeld wordt met “terroristen”.

Ongedateerde foto van militieleider Moktar Belmoktar, die leiding geeft aan de islamitisch-extremistische groep Katibat Moulahthamine ('gemaskerde brigade'). Belmoktar zou de voorman van Al-Quaeda in de Sahara zijn. Foto AP / SITE Intel GroupOngedateerde foto van militieleider Moktar Belmoktar, die leiding geeft aan de islamitisch-extremistische groep Katibat Moulahthamine ('gemaskerde brigade'). Belmoktar zou de voorman van Al-Quaeda in de Sahara zijn. Foto AP / SITE Intel Group

    • Anouk Eigenraam