Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Al Shabaab: Franse geheim agent Denis Allex geëxecuteerd

Denis Allex, ongedateerd.
Denis Allex, ongedateerd. Foto EPA / Maxppp

De radicaalislamitische Somalische groep Al Shabaab zegt een Franse gijzelaar te hebben omgebracht die Frankrijk vorig weekeinde heeft geprobeerd te bevrijden. In een boodschap via Twitter laat Al-Shabab weten dat de Fransman Denis Allex gisteravond is geëxecuteerd.

De Franse inlichtingenagent werd in juli 2009 door Al Shabaab gevangengenomen. Gisteren meldde Al Shabaab al de man te willen executeren. Franse functionarissen vermoeden dat Allex al op vrijdagnacht tijdens de mislukte bevrijdingspoging is omgebracht. Twee Franse soldaten en zeventien Somaliërs kwamen bij de reddingsoperatie om het leven, maar over Allex was onduidelijkheid.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian zei dat Allex, die drie jaar lang aan een ketting heeft vastgezeten, bij de mislukte operatie gedood is door Al Shabaab. De moslimextremisten ontkenden dit en stelden dat er nog niet was beslist over zijn lot.