Ajax kijken bij Jonnie Boer in de keuken

Laatst kwam ik een man tegen die vertelde dat hij nog bij Jonnie Boer van De Librije in de keuken had gestaan. Nu heb ik dat ook -een aantal malen zelfs- maar dan wel als gast. De laatste keer was op een avond dat Ajax een belangrijke wedstrijd speelde. Al snel werd duidelijk dat Boer geen supporter was van PEC Zwolle.

‘Of ik het erg vond als hij in de keuken zijn laptop neerzette?’ Konden we via een livestream de ontwikkelingen van de landskampioen een beetje in de gaten houden.  Graag. Want ik ben ook Ajax fan. Aldus nuttigde ik de eerste driesterrenmaaltijd met het bord op schoot. Het was weer eens wat anders dan een bezorgpizza.

Enfin, terug naar die man. Deze liet zich er op voorstaan dat hij daadwerkelijk bij Boer in de keuken had gewerkt. Helaas bleek later dat de ervaring die hij daar had opgedaan niet had weten om te zetten in een smakelijke maaltijd. Want al deden hij en zijn vrouw met het restaurant dat zij bestierden ooit mee aan de finale van het Herman den Blijker’s tv-programma Mijn Tent is Top, het aan mij voorgeschotelde diner was dat verre van.

Inmiddels is Zijn Tent Flop: failliet.

Onlangs proefde ik een wijn waarvan de importeur in kwestie trots meldde dat zijn Calvente Guindalera uit het onbekende Spaanse wijngebied Granada nog op wijnkaart had gestaan bij El Bulli in het Spaanse Roses. Maar u weet hoe het met die drie sterrenzaak is afgelopen: gesloten.

Alleen heeft chef-kok Ferran Adrià dat op eigen beweging gedaan en niet op last van de bank: om nieuwe inspiratie op te doen. Ik kan niet wachten en ben benieuwd waar zijn voortschrijdende inzichten toe hebben geleid. Wat zal ie in 2014 gaan maken bij deze droge, verfijnde, druivige, frisse, elegante, bloemige, met lychee flirtende muscat? Iets met een Oosterse touch? Een tovenarij met avocado? Een vermoeden van asperges? Combineert zeker top.

Ajax deed dat die avond trouwens ook en won.

Overigens wordt de 8800 flessen tellende wijnkelder van El Bulli dit jaar geveild.

Op 3 april bij Sotheby’s in Hong Kong. Op 26 april in New York.

De kelder kent voor iedere liefhebber wat wils.

Van een fles Enate Chardonnay 2008 voor een geschatte prijs van € 20,00 per fles. Tot een fles Romanée-Conti 1999 van Domaine de la Romanée-Conti voor een geschatte prijs van € 5300,00.

    • Harold Hamersma