Agenda Theater

Van nature

Pieter Derks excelleert in razendsnel actualiteitencabaret. Eerder maakte hij al drie vaardige programma’s, soms echter zo vederlicht dat er niet veel van overbleef. Maar nu hij wekelijks een vaak rake miniconference houdt in De Wereld Draait Door, lijkt hij ook in het theater zijn beste vorm te hebben gevonden. Als een vriendelijk ogende, slimme doordenker die niet alleen veel spitse grappen maakt, maar ook een verrassende draai kan geven aan alles wat logisch lijkt. Derks vertoont hier een herstart waarin hij zwaar en licht met meesterhand in evenwicht houdt.

Tournee. humstu.nl

Revolte

Johan Fretz stelt zich kandidaat om minister-president van Nederland te worden in 2025. Met Marcel Harteveld, met wie hij De Gebroeders Fretz vormt, start hij in het theater alvast de campagne. Hun Revolte opent met een stevige speech, waarin Fretz stelt zich niet te willen neerleggen bij de teleurstellingen van de vorige generatie. Fretz en Harteveld staan zelfverzekerd en met de flair van kwispelende honden op het podium. Maar zodra het Fretz ernst wordt met het fileren van politiek blijft hij steken in platitudes. De beste momenten van Revolte zijn de minder rechtlijnige sketches en liedjes.

degebroedersfretz.nl

Somedaymyprincewill. com

Sadettin Kirmiziyüz (1982) maakte al voorstellingen over zijn moeder, zijn vader en zijn broer, waarin hij elementen uit zijn leven verweefde met actuele vraagstukken over discriminatie, religie en politiek. Dit fantastische vierde deel gaat over zijn zusje Sare, die gaat trouwen in Istanbul. Eerst leven we mee met de zorgen en scepsis van de broer. Maar als dan Sare aan het woord komt, kantelt het verhaal. Moreel verwarrend én vermakelijk, ontregelend én ontroerend – kortom: ijzersterk.

Tournee. troubleman.nl

Woef Side Story

De bastaardhonden van de ‘Vrije Blije Bende’ blaffen vijandig naar de rashonden van kapsalon ‘Beauty voor hond en haar’, totdat vuilnisbakkenhond Toto smoorverliefd wordt op prijshond Marina. De jeugdvoorstelling Woef Side Story van het Ro Theater verhuist de Broadwaymusical West Side Story naar hondenland. De honden zijn levensgrote knuffelbeesten, die de acteurs met hun rechterarm tot leven brengen. Met grotesk spel en een vleugje slapstick zorgen zij voor een menselijke tegenhanger. Na de pauze verliest de voorstelling vaart. Maar desondanks staat West Side Story op z’n hondjes garant voor een uitbundig hondsdol feest.

ssba.nl; rotheater.nl

Op komst: Still Standing You

Vriendschap, mannenvriendschap. Pieter Ampe en Guilherme Garrido onderzoeken het fenomeen op de meest fysieke wijze mogelijk. Acrobatiek, contact improvisation, moderne dans – ze laten elkaar alle hoeken van de kamer zien en bouwen en passant complexe lichaamssculpturen. Dat ze elkaar toebrullen, met het publiek praten en naakt zijn, went snel. Behalve als ze elkaar op een wel heel gevoelige manier beetpakken.

22/1. www.theaterfrascati.nl