Agenda Muziek

Annie MG Schmidt FOTO: Vincent Mentzel

Ode aan Annie

‘En alle muziek, die overblijft, is de supersonische boem’. Dat schreef Annie M.G. Schmidt in 1971 in Vluchten kan niet meer, een nummer uit de musical En nu naar bed met muziek van Harry Bannink. Op de kop af vijftig jaar nadat Schmidt en Bannink voor het eerst hadden samengewerkt aan het nummer Wiegeliedje blaast een nieuwe generatie musici hun werk nieuw leven in. Een muzikale ode met een eigengereide inslag. Artiesten Marike Jager, Tim Knol, Roos Rebergen, Alex Roeka, Anne Soldaat, Janne Schra, Spinvis en Eefje de Visser zetten klassiekers en onbekendere nummers naar hun hand.

17 & 18 januari, 20.15 uur. De Kleine Komedie, Amsterdam. www.dekleinekomedie.nl

Jacco Gardner

Zijn eerste plaat moet nog uitkomen, maar singer-songwriter Jacco Gardner wordt nu al ‘de belofte van 2013’ genoemd. De Amerikaanse platenmaatschappij Trouble in Mind hoorde zijn eerste single, en wilde graag zijn muziek uitbrengen; de Engelse krant The Guardian verkoos hem tot ‘artiest van de dag’. Gardner laat zich inspireren door sixtiesbands als The Zombies en in zijn liedjes speelt hij alle instrumenten zelf, met uitzondering van de drums.

24 januari, Rotterdamse Schouwburg. www.jaccogardner.com

Mariss Jansons

Mariss Jansons viert dit seizoen zijn zeventigste verjaardag. De chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest kreeg daarom de vrije hand om de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten naar eigen inzicht in te vullen. Zo brengt hij 25 januari Mahler en Bartók ten gehore met het Concertgebouworkest.

25 januari, 20.15, Concertgebouw Amsterdam. www.concertgebouw.nl

Nederlands Kamerkoor

Het Nederlandse Kamerkoor speelt onder begeleiding van chef-dirigent Risto Joost koninklijke Engelse muziek. De 16de en 17de eeuw waren gouden tijden voor de muziek in Engeland. Van het Engelse koningshuis ging een enorme stimulans uit. Onder het bewind van koningen en koninginnen als Elizabeth I, Charles II en William en Mary, konden de componisten Thomas Tallis en Henry Purcell opbloeien. Als hofcomponist schreven zij muziek voor de eredienst, bruiloften en begrafenissen. Beroemd is de Music for the Funeral of Queen Mary.

t/m 26 januari in Arnhem, Haarlem, Boxtel, Utrecht en Den Haag. www.nederlandskamerkoor.nl

Zomerparkfeest

Het zomerfestival Het Zomerparkfeest in Venlo houdt een wintereditie in poppodium Perron 55. Met optredens van onder meer Mister and Mississippi, Jungle by Night, Mozes and the Firstborn en Sywert van Lienden.

19 januari, 20 uur. Perron 55, Venlo. www.zomerparkfeest.nl

Gare du Nord

Het Belgisch/Nederlandse Gare du Nord maakt creatieve loungemuziek met invloeden uit de blues en de jazz. De groep ontstond in 2001 na een samenwerking tussen Ferdy Lancee en de Belgische saxofonist Barend Fransen. In 2007 volgt de grote doorbraak met het album Sex ’n’ Jazz. Tijdens deze tour spelen ze samen met zangeres Dorona Alberti nummers van hun laatste album Jazzagogo!

t/m 26 januari in Hardewijk, Zwolle Den Haag, Hoofddorp en Wageningen. www.garedunord.eu

Leipziger Streichquartett

Het Leipziger Streichquartett komt naar het Utrechse Vredenburg en brengt Brahms’ strijkkwartetten ten gehore.

19 & 20 januari, 20 uur. Vredenburg, Utrecht. www.vredenburg.nl