Agenda Internationaal

Key. 20 / Cat. 9

Edouard Manet
Boy Blowing Bubbles, 1867
Oil on canvas
100.5 x 81.4 cm
Calouste Gulbenkian Foundation, Lisbon

Exhibition organised by the Royal Academy of Arts, London with the Toledo Museum of Art, Ohio.

Wolfgang Laib

De Duitse kunstenaar Wolfgang Laib strooit zijn stuifmeel uit in het Museum of Modern Art in New York. Het stuifmeel heeft hij zelf verzameld van paardebloem, mos, boterbloem, grove den en hazelnoot in de bossen en velden rondom zijn huis in een dorpje in Zuid-Duitsland. Hij bewaart het stof in glazen potten: diepgeel, oranjegeel, citroengeel. Hij laat het door een kleine zeef op de vloer vallen, waar grote vierkante vlakken ontstaan van een ongeëvenaard stralend geel. Deze stuifmeelvelden maakt hij nu zo’n dertig jaar. In het MoMA zal onder meer het beroemde Pollen from Hazelnut te zien zijn.

t/m 11 maart in Museum of Modern Art in New York. www.moma.com

Die Zauberflöte

In Mozarts betoverende opera Die Zauberflöte staan twee werelden tegenover elkaar: die van het licht en het land, verbeeld door Sarastro, en die van de duistere onderwaterwereld van de Koningin van de Nacht. De opkomende Duitse regisseur David Hermann tekent voor een rauwe versie van deze opera, die iedereen denkt te kennen. Het allesbehalve luchtige sprookje wordt vertaald naar een hedendaagse lezing.

t/m 20 januari, Vlaamse Opera, Gent. www.vlaamseopera.be

Jazzfestival Djangofolllies

Het festival Djangofolllies herdenkt elk jaar de verjaardag van Django Reinhardt, de befaamde jazzgitarist die in zijn eentje een gloednieuwe stijl uit de grond stampte: de Gypsy Swing. Met optredens van onder meer Christian Escoudé, Djangoïsm en Dorado Schmitt.

t/m 27 januari op diverse locaties in België. www.brosella.be

Christian Gerhaher

Voor een goed gezongen Wagner kun je bij talloze baritons terecht, maar bariton Christian Gerhaher biedt wel een erg bijzonder zoete en warme lezing, gezongen vol spetterende levenslust. In München brengt hij Schumann ten gehore met scènes uit Goethes Faust. Het orkest van de Bayerische Rundfunk begeleidt onder Daniel Harding subtiel en rondborstig.

18 &19 januari, 20 uur. Herkulessaal, München. www.gerhaher.de

Portretten van Manet

In de Royal Academy of Arts in Londen opent 26 januari de tentoonstelling Manet: Portraying Life. Te zien zijn meer dan vijftig portretten afkomstig uit Europa, Azië en de Verenigde Staten. Manet schilderde zijn familie, vrienden en mensen uit de artistieke en politieke scene zoals Antonin Proust en Émile Zola. Zo schetst de tentoonstelling een beeld van het leven in Parijs in de negentiende eeuw. Maar vooral ook toont het de moderne blik van Manet, die zijn tijd ver vooruit was.

26 januari t/m 14 april. Royal Academy of Arts, Londen.www.royalacademy.org.uk