Agenda Film

Tres (3)

Vader, moeder, dochter. Moeder, dochter, vader. Dochter, vader, moeder. De verhoudingen verschuiven steeds tussen de zestienjarige Ana en haar ouders Graciela en Rodolfo. Ana begint zich langzamerhand van thuislos te maken, moeder Graciela is na een lange scheiding eindelijk aan het daten en precies op dat moment besluit vader Rodolfo weer in het leven van de twee vrouwen terug te keren. Tragikomisch, vol liefde en met groot gevoel voor tenenkrommende situaties brengt de Uruguayaanse regisseur Pablo Stoll Ward deze disfunctionele driehoeksverhouding in beeld.

Offline

Rudy (Wim Willaert) is zo’n echte Vlaamse volksman. Stevig, harig, bier en sigaretten, luid en onbeholpen. Na zeven jaar cel waait hij aan bij een celmaatje (Mourade Zeguendi). Hij past soms op Mourades kinderen, die leren dat je met Rudy fijn kan spelen tot het basta is en hij gromt en grauwt. Als de kinderen slapen, logt Rudy in bij een sekskanaal. Steeds bij hetzelfde meisje, Vicky (Anemone Valcke). De chats zijn vriendelijk, vaderlijk bijna. Offline is een sociaal-realistische sprookje. Je begrijpt al meteen dat het tussen Rudy en Vicky net zomin over seks gaat als in die fameuze peepshowscène in Wim Wenders’ klassieker Paris/Texas. Aanvankelijk anoniem op internet, daarna openlijk, tracht Rudy het gezin te lijmen dat hij ooit stuksloeg.

Scabbard Samurai

Een Japanse Jackass. Zo kun je Scabbard Samurai nog het beste typeren. Zonder een spier te verrekken, voert acteur Takaaki Nomi de raarste stunts uit die komiek, schrijver en regisseur Hitoshi Matsumoto voor hem bedacht. Zo is Nomi een menselijke kanonskogel en trekt hij aan zijn neusvleugels een zware steen omhoog. Nomi speelt een samoerai die in dertig dagen tijd het door de dood van zijn moeder emotioneel beschadigde zoontje van een krijgsheer weer aan het lachen moet krijgen. Lukt dit niet, dan moet hij ritueel zelfmoord plegen, seppuku. Elke dag voert hij een opdracht uit, daarbij geholpen door zijn dochtertje en twee bewakers.

The Sessions

The Sessions vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van schrijver en poliopatiënt Mark O’Brien. Het is 1988 in zonnig Californië. Mark brengt het grootste gedeelte van zijn leven in een ijzeren long door die hij een paar uur per dag liggend op een brancard kan verlaten. Hij is helemaal aan de hulp van anderen overgeleverd. Toch slaagt hij erin om er een carrière als journalist op na te houden. Door een opdracht over het seksleven van gehandicapten wordt hij met zijn eigen seksuele gevoelens geconfronteerd en belandt hij bij een zogeheten ‘sekssurrogaat therapeut’.

Django Unchained

Regisseur Quentin Tarantino is zich de laatste jaren steeds meer met serieuze historische thema’s gaan bezighouden. Eerst de Tweede Wereldoorlog in Inglourious Basterds, nu het Amerikaanse slavernijverleden in Django Unchained. Het procedé is hetzelfde. Wraak staat centraal. Geef de slachtoffers van de geschiedenis het heft in handen, zodat ze er moreel gelegitimeerd eindelijk op los kunnen rossen in orgiastische geweldsuitbarstingen.