Agenda beeldende kunst

Karla Black

De kunstwerken van de Schotse kunstenaar Karla Black zijn grotendeels gemaakt van materialen die je kunt vinden in een gootsteenkastje of toilettas. Door gebruik te maken van herkenbare geuren en texturen – zoals folie, vaseline, talkpoeder en cosmetica – probeert ze in te spelen op de intimiteit, het geheugen en het onderbewustzijn van de beschouwer. Speciaal voor de tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag maakte Black een nieuwe installatie van cellofaan, gips en tape.

t/m 21 april. Gemeentemuseum, Den Haag. www.gemeentemuseum.nl

Space Drawings

In de Amersfoortse kunsthal KAdE is de tentoonstelling Space Drawings te zien. Elf hedendaagse kunstenaars maken gebruik van de beeldtaal en de techniek van de tekening om de ruimte te onderzoeken. Traditionele middelen als inkt en papier worden aangevuld met andere materialen, zoals ijzerdraad, tape en hout. De tekeningen beperken zich daarbij niet langer tot het platte vlak.

t/m 14 april. KAdE, Amersfoort. www.kunsthalkade.nl

Keetje Mans

De tentoonstelling Through the Vineland in het Bonnefantenmuseum in Maastricht toont schilderijen van kunstenares Keetje Mans. In haar symbolistisch getinte kunstwerken speelt ze met een eigenzinnige mix van volkskunst en exotisme, vermengd met herinneringen aan haar jeugd op Curaçao.

t/m 28 april. Bonnefantenmuseum, Maastricht. www.bonnefanten.nl

Alfredo Jaar

In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is het kunstwerk The Sound of Silence van de Chileense kunstenaar Alfredo Jaar te zien. De zaalvullende installatie toont de invloed van het beeld in de westerse maatschappij.

t/m 24 februari. Fotomuseum Rotterdam. www.nederlandsfotomuseum.nl

Mark Dion

De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion onderzoekt in zijn werk hoe dominante ideologieën en openbare instellingen als musea bepalen hoe wij ons een beeld vormen van de geschiedenis. Door gebruik te maken van archeologische en andere wetenschappelijke methoden voor het verzamelen, ordenen en tentoonstellen van objecten, creëert Dion werken die het onderscheid bevragen tussen ‘objectieve’ wetenschappelijke methoden en ‘subjectieve’ invloeden. Voor de tentoonstelling The Macabre Treasury zal Dion de afdeling hedendaagse kunst van Museum Het Domein transformeren tot een reusachtige Kunst- und Wunderkammer.

t/m 5 mei. Het Domein, Sittard. www.hetdomein.nl

Rozen van Redouté

In de achttiende eeuw heerste een ware botanische rage. Uit alle hoeken van de wereld werden exotische en zeldzame planten naar Europa gebracht. Botanisch kunstenaars waren van groot belang om alle nieuwe kennis heel precies af te beelden, en niemand kon dit beter dan Pierre-Joseph Redouté. Veel van zijn bloemtekeningen werden gereproduceerd in kostbare boekwerken en zijn nu te zien op de tentoonstelling Rozen van Redouté in het Teylers Museum in Haarlem.

t/m 5 mei. Teylers Museum, Haarlem. www.teylersmuseum.eu

Jan Cremer

Van Noordzee tot Archangel en van Sahara Storm tot Cape Cod, overal is de zee anders. Dat is te zien op de tentoonstelling Cremer, schilder van de zee, met dertig zeegezichten van schilder en schrijver Jan Cremer.

t/m 7 april, Scheepvaartmuseum Amsterdam. www.hetscheepvaartmuseum.nl