Wereldkampioen Nederland met topteam naar World Cup honkbal

HAARLEM - Het gouden honkbal team komt aan met de boot op de kade tijdens de huldiging van het Nederlands Honkbal team in Haarlem. Op de voorgrond coach Brian Farley met de trofee. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Het gouden honkbalteam in november 2011 met de boot richting de huldiging Haarlem. Op de voorgrond toenmalig coach Brian Farley met de trofee. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Wereldkampioen Nederland doet in maart met een topselectie mee aan de World Baseball Classic. Bondscoach Hensley Meulens heeft met onder meer Andruw Jones en Roger Bernadina Major League-materiaal geselecteerd.

Ook Jair Jurrjens, Kenley Jansen, Jurickson Profar, Andrelton Simmons Atlanta, Shairon Martis, Yurendell De Caster en Wladimir Balentien zullen tijdens het nieuwe WK met ervaring in de Amerikaanse topcompetitie voor Nederland uitkomen.

Nederland werkt groepsfase af in Taiwan

De ploeg van Meulens, zelf tweevoudig World Series-winnaar en voormalig speler van de New York Yankees, is ingedeeld in Poule B met Zuid-Korea, Taiwan en Australië. De 28-koppige selectie speelt de eerste groepswedstrijden in de Taiwanese stad Taichung.

Nederland, dat in 2011 als 39ste en laatste wereldkampioen van de internationale honkbalfederatie (IBAF) de geschiedenis in ging, speelt tijdens de Classic met een mix van honkballers uit de Nederlandse hoofdklasse en profs uit de Verenigde Staten.

Voor het eerst status van World Cup

De World Baseball Classic wordt voor de derde keer georganiseerd door de Amerikaanse Major League, maar heeft nu voor het eerst de status van World Cup. Nederland wist tijdens de Classic in 2009 te verrassen door twee keer van de Dominicaanse Republiek te winnen.

Nederland is één van de zestien deelnemers aan het toernooi waarbij vier groepen over wereld verdeeld zijn en spelen in de VS, Puerto Rico, Japan en Taiwan. Als Nederland zich plaatst voor de volgende ronde speelt het team van Meulens verder in Japan. De finaleronde wordt gespeeld in San Francisco. De vorige twee edities in 2006 en 2009 werden gewonnen door Japan.

Morgen in nrc.next en NRC Handelsblad een interview met Bayron Cornelisse; de 19-jarige pitcher die meegaat naar de Baseball Classic.

    • Koen Greven