Zaak heropend: doodgeslagen of van de trap gevallen?

The Staircase 2Ned. 2, 23.00-01.00 uur

Bloed aan de muur. Op de grond, op het plafond. Kathleen Peterson wordt onder aan de trap van haar eigen huis gevonden. Gevallen, zegt haar man Michael, in tranen. Doodgeslagen, zegt de aanklager. Peterson wordt veroordeeld voor moord met voorbedachten rade.

In 2004 maakte de Franse filmmaker Jean-Xavier de Lestrate een documentaire over Peterson, The Staircase. Een heftige film, met de paniekerige stem van Michael op de band van 911. „Calm down, sir.” Schrijnend is de verdeeldheid die Kathleens dood veroorzaakt. Michaels zoons en de twee dochters die het gezin adopteerde na de dood van vrienden, blijven achter hem staan. Kathleens biologische dochter gelooft niet in zijn onschuld. Zo raakten de twee adoptiemeisjes niet alleen hun biologische ouders en hun adoptiemoeder kwijt, en zien ze hun nieuwe vader in de gevangenis verdwijnen, ze verliezen ook het contact met hun stiefzusje.

Acht jaar na de veroordeling blijkt de bloedspattenexpert die Dexter-achtige reconstructies maakt, en op wiens verklaring de jury haar oordeel baseerde, toch niet zo’n expert te zijn geweest. Michaels zaak wordt heropend. Lestrate keert terug voor The Staircase 2. Michael is veranderd van een dikkige man in een grijze Gollum die nog steeds de trouwring van zijn vrouw ronddraait aan zijn vinger. Hoewel de sympathie bij Peterson ligt, rijst gaandeweg de film ook bij de kijker twijfel over zijn verleden.

    • Janna Laeven