Yes! Het is weer maandag!

Thank God It’s Monday is een theatershow waarin allerlei sprekers en acts laten zien hoe je lol krijgt in je werk. Want slechts 12 procent van de Nederlanders is bevlogen in zijn of haar baan. Dat moet anders, vinden de makers van de show.

„Die massale vreugde op vrijdag, dat ‘Thank God it’s Friday’, vind ik heel droevig. Alsof er iets verschrikkelijks achter de rug is! Terwijl iedereen van zijn baan een droombaan kan maken. Zodat je blij bent als het weer maandag is”, zegt Huub van Zwieten stellig. Hij is directeur van het loopbaancoachingbedrijf TalentFirst en initiator van Thank God It’s Monday: een interactieve theatershow waarin verschillende sprekers, muzikanten en dichters het publiek ervan moeten overtuigen dat ook zij fluitend naar hun werk kunnen gaan. Van Zwieten: „Uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit blijkt dat slechts 12 procent van de werknemers bevlogen is. 10 procent heeft een hekel aan zijn werk en 78 procent houdt het wel uit, maar vindt zijn werk niet echt leuk. Die 78 procent wil ik wakker schudden.”

Daarvoor hoef je niet per se ontslag te nemen, zegt Peter Blokland, een van de sprekers van Thank God It’s Monday. Blokland werkt al 25 jaar bij Experis, een onderdeel van uitzendorganisatie Manpower. Hij is webentrepreneur, maar heeft zijn baan verbreed door allerlei projecten en evenementen binnen het bedrijf te organiseren. Zo ging hij onlangs met twaalf collega’s op expeditie naar Antarctica voor een leiderschapscursus.

Blokland: „Zoek uit wat je talenten zijn en wat je toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf waar je werkt. Kijk kritisch naar jezelf. Voel je je wel verbonden met het werk dat je nu doet? Veel te vaak kiezen mensen, áls ze al een nieuwe functie aangaan, voor een hiërarchische verandering: een promotie. Terwijl dat lang niet altijd de manier is om gelukkig te worden in je werk. Misschien moet je wel een heel andere kant op. Dat kan vaak prima binnen de organisatie waarin je al werkt. Al zorgt de crisis ook voor gedwongen carrièreswitches. Die pakken soms trouwens heel goed uit; de crisis is een mooie aanleiding om je te bezinnen op je werk. Zo hoorde ik over de tijdelijk ontslagen Nedcar-medewerkers, die, totdat Nedcar weer werk voor ze heeft, aan de slag moesten in een bejaardenhuis. Eén was zo enthousiast over die tijdelijke baan dat hij daar wil blijven werken.”

Thank God It’s Monday theatershow, 21 januari 19.00 uur in het DeLaMar Theater, Amsterdam, vanaf 17 euro

    • Cecile Elffers