Normale spits, wel problemen op het spoor - ‘strenge vorst’

Een strooiwagen nabij de afslag Afsluitdijk richting Bolsward. Lokaal kan het vandaag wel glad zijn. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Na de recordfiles van gisteren is er vandaag sprake van een normale ochtendspits. Op de snelwegen hebben automobilisten geen last van gladheid, op de lokale wegen kan het wel glad zijn. Dat meldt de ANWB.

Afgelopen nacht was er voor het eerst deze winter sprake van ‘strenge vorst’. In de Bilt werd het min 12,6 graden. De koudste temperatuur werd gemeten in Gilze-Rijen in Noord-Brabant. Daar was het vannacht min 14,9 graden.

In Limburg moeten automobilisten wel oppassen omdat het daar op dit moment licht sneeuwt, aldus de ANWB In Noord en Zuid-Holland kunnen mistbanken voorkomen.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Opgepast. In Noord-Holland en in Zuid-Holland komen =m=i=s=t=banken voor.

Het winterweer en de daarmee gepaard gaande ongevallen leidden gisteren in grote delen van het land tot chaos op de wegen. In totaal stond er meer dan duizend kilometer file.

Aangepaste dienstregeling NS - problemen door wisselstoringen

De NS rijdt ook vandaag volgens een aangepaste dienstregeling vanwege het winterweer. Reizigers moeten rekening houden met minder treinen, meer overstappen en meer drukte in de trein dan normaal.

Ook zorgen enkele storingen op het spoor voor problemen. Rond Breda rijden minder treinen door een wisselstoring en op de trajecten Breda - Lage Zwaluwe, Tilburg - Boxtel, Amersfoort - Apeldoorn en Wehl - Zevenaar is helemaal geen treinverkeer mogelijk. Ook tussen Woerden en Utrecht Centraal rijden minder treinen en zijn er problemen rond ‘s-Hertogenbosch door een versperring.

Update 10.30 uur: alle verstoringen zijn opgelost

Een trein rijdt over een besneeuwde rails. De foto is gisteren gemaakt, toen een groot deel van het land bedekt was door een dik pak sneeuw. Foto ANP / Robin UtrechtEen trein rijdt over een besneeuwde rails. De foto is gisteren gemaakt, toen een groot deel van het land bedekt was door een dik pak sneeuw. Foto ANP / Robin Utrecht

Het vliegverkeer verloopt vanochtend weer volgens schema, meldt een woordvoerder van Schiphol aan Novum. Sneeuwploegen hebben daar dinsdagnacht doorgewerkt om te zorgen dat het vliegverkeer geen last meer heeft van de sneeuw.

Mogelijk koudegolf op komst

Het koude weer resulteert mogelijk zelfs in een officiële koudegolf. Daarvoor dient het in landelijk hoofdstation De Bilt tenminste 5 dagen op rij te blijven vriezen met daarbij op in ieder geval 3 dagen minimumtemperaturen onder -10 graden. Als de vorst nu aanhoudt kan de koudegolf vrijdagnacht officieel worden. En het blijft voorlopig koud, meldt Meteo Consult.

“De sneeuw die gisteren op grote schaal is gevallen, blijft ook de komende dagen nog liggen. De temperaturen blijven namelijk zowel in de nachten als overdag veelal onder het vriespunt uitkomen. Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen en er staat ook weinig wind. Dat zijn de ingrediënten voor het ontstaan van mistbanken, soms ook dichte mist. De temperaturen dalen snel en op grote schaal gaat het dan ook matig tot lokaal streng vriezen. “

Morgen wordt het in ieder geval opnieuw een ijsdag. Ook vrijdag en zaterdag blijft het kwik naar verwachting in bijna het hele land onder nul uitkomen.

    • Lex Boon