Vlaamse volksman met een groot hart

Offline. Regie: Peter Monsaert. Met: Wim Willaert, Anemone Valcke. In: 11 bioscopen.

Rudy (Wim Willaert) is zo’n echte Vlaamse volksman. Stevig, harig, bier en sigaretten, luid en onbeholpen. Na zeven jaar cel waait hij aan bij een celmaatje. (Mourade Zeguendi) Hij past soms op Mourades kinderen, die leren dat je met Rudy fijn kan spelen tot het basta is en hij gromt en grauwt. Als de kinderen slapen, logt Rudy in bij een sekskanaal. Steeds bij hetzelfde meisje, Vicky (Anemone Valcke). De chats zijn vriendelijk, vaderlijk bijna.

Offline is een sociaal-realistische sprookje. Je begrijpt al meteen dat het tussen Rudy en Vicky net zomin over seks gaat als in die fameuze peepshowscène in Wim Wenders klassieker Paris/Texas. Aanvankelijk anoniem op internet, daarna openlijk, tracht Rudy het gezin te lijmen dat hij ooit stuksloeg.

Offline is een film over tweede kansen en oude wonden die nooit helen als je ze ontkent. Met Rudy die een trauma oprakelt, wat even pijnlijk als noodzakelijk is. Elke relatie is complex: de dame die zich zo moederlijk over hem ontfermt, blijkt hem graag zwak en afhankelijk te houden. Allemaal nuances die zich in Offline in een wijs en geduldig tempo ontvouwen. Zonder verrassingen; wel goed gedaan.

    • Coen van Zwol