Werknemers van BP ontvoerd in Algerije - doden en gewonden

Een archieffoto van de BP-installatie bij het gasveld aan in In Amenas, waar acht werknemers werden gekidnapt. Foto AP / BP

Bij de aanval op het gasveld van BP in het zuiden van Algerije zijn ook doden en meerdere gewonden gevallen, melden persbureaus Reuters en AP. Moslimextremisten vielen een gasveld aan in In Amenas waarbij ze buitenlandse werknemers kidnapten.

De berichtgeving over het precieze aantal gijzelaars, doden en gewonden wisselt: Reuters heeft het over twee doden en negen gijzelaars. Lokale media melden dat het gaat om een beveiliger die is omgekomen. AP heeft het over acht gijzelaars en zeven gewonden, waaronder vijf Japanners, een Brit, een Noor en een Algerijn. Ierland heeft verklaard dat er ook een Ierse burger onder de gijzelaars is.

De ontvoering is zowel bevestigd door BP zelf een bron bij de Algerijnse veiligheidsdienst. Volgens die bron kwamen de aanvallers uit Mali en zouden de strijders en hun gijzelaars inmiddels omsingeld zijn door troepen van het Algerijnse regeringsleger. Er zouden onderhandelingen bezig zijn. Persbureau ANI van Mauretanie meldt dat een groep die aan Al-Qaeda verbonden is de kidnap heeft opgeëist.

BP heeft de aanval ook bevestigd in een verklaring:

“We kunnen bevestigen dat er een veiligheidsincident is geweest vanmorgen bij het gasveld in In Ameneas in Algerije. Verder hebben we op dit moment nog geen informatie.”

Het olieconcern heeft voor familieleden een informatielijn geopend. Het gasveld wordt gezamenlijk geëxploiteerd door BP, de Noorse onderneming Statoil en het Algerijnse staatsbedrijf Sonatrach. In Amenas ligt vlakbij de grens met Libië.


Grotere kaart weergeven

    • Anouk Eigenraam