Vertrapt door Andy Murray

Vijf jaar geleden won tennisser Robin Haase nog van Andy Murray. Maar de verschillen zijn nu te groot. In Melbourne had Haase gisteren geen kans tegen de Schotse topspeler.

Netherlands Robin Haase plays a return to Britain's Andy Murray during their men's singles match on the second day of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 15, 2013. AFP PHOTO/PETER PARKS IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE AFP

Redacteur Tennis

Amsterdam. Andy Murray „wandelt de tweede ronde in”, schreef de BBC gisteren op zijn website. Het gebeurt wel vaker dat de Britse olympisch kampioen en US Open-winnaar in de eerste wedstrijd weinig tegenstand heeft. Pijnlijk wordt het als tijdens die wandeling naar de volgende ronde de beste Nederlandse tennisser wordt vertrapt: Robin Haase.

De nummer 53 van de wereld had geen kans tegen Murray, favoriet voor de eindzege op de Australian Open. Vijftig plaatsen verschil op de wereldranglijst zien er in setstanden uitgedrukt zo uit: 6-3, 6-1 en 6-3.

De frustratie van Haase, zichtbaar ontdaan door het gemak waar hij in de Rod Laver Arena in Melbourne werd weggespeeld, balde zich in de laatste game van de wedstrijd samen in een zelfbeklag dat hoorbaar en half verstaanbaar was voor volgers op televisie. „Daar train je elke dag op”, jammerde hij.

Gedurende de partij had Haase vaker een onderhoud met zichzelf, of simuleerde hij na een mislukt punt met zijn racket even hoe die slag wel had gemoeten. De versnelling en precisie van zijn Schotse tegenstander werden hem te veel. Van de zeven games die de Nederlander won waren er drie op love en twee op de service van Murray. Het had meer met de nummer drie van de wereld te maken, die telkens vroeg in de set de benodigde break pakte om daarna de teugels wat te laten vieren voor de Nederlander. Een vernederend kat-en-muisspel.

Murray en Haase, beiden 25 jaar, troffen elkaar twee keer eerder. In eigen land, op het ABN Amro Tennis Tournament in Rotterdam, won Haase in 2008. Indrukwekkender was nog de 2-0 voorsprong in sets die hij nam op de US Open in 2011. Maar Murray won alsnog. Sindsdien zijn de verschillen onoverbrugbaar geworden.

Murray vond aansluiting bij de drie beste tennissers van dit moment: Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic. Nadat hij vorig jaar op de Australian Open in de halve finale zijn tot dan toe beste wedstrijd ooit speelde ging het onder leiding van coach Ivan Lendl via de Wimbledon-finale naar het olympische goud en zijn eerste grandslamoverwinning op de US Open.

Richard Krajicek vertelde vorige week op een persbijeenkomst hoe hij Murray had zien trainen in Florida, bij temperaturen boven de dertig graden. „Hij wordt dan echt helemaal gekilld”, aldus de oud-Wimbledonkampioen. Murray is zichtbaar op zijn fysieke top, getuige een machtig torso en voorbeeldig loopvermogen.

Haase, toch al geen superatleet, heeft weer een jaar van kleine pijntjes (bil, schouders, pols) achter de rug. Hij bereikte in 2012 wel zijn beste ranking (33ste plaats), maar verloor in het najaar op bijna elk toernooi in de eerste ronde. „Mijn spel was niet goed genoeg”, zei Haase gisteren tegen de NOS. „Ik kon geen druk uitoefenen met mijn service.”

    • Bart Hinke