Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Verdachte Jos van Rey pakt het politieke werk weer op

Jos van Rey is weer adviseur van de VVD-fractie in Roermond. Foto ANP / Bas Czerwinski
Jos van Rey is weer adviseur van de VVD-fractie in Roermond. Foto ANP / Bas Czerwinski Jos van Rey is weer adviseur van de VVD-fractie in Roermond. Foto ANP / Bas Czerwinski

De van corruptie verdachte ex-senator en ex-wethouder Jos van Rey heeft zijn politieke werk in Roermond weer opgepakt. Gisteravond was hij in het stadhuis bij een fractievergadering van zijn partij, de VVD.

Van Rey legde in oktober vorig jaar zijn politieke functies neer nadat was gebleken dat het Openbaar Ministerie hem ervan verdenkt smeergeld van een projectontwikkelaar te hebben aangenomen en te hebben gelekt uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester.

‘Hij heeft flinke dossierkennis’

Inmiddels is Van Rey weer adviseur van de fractie. Fractiewoordvoerder Jan Puper ziet geen bezwaar tegen de nieuwe rol van Van Rey, ook al staat de ex-wethouder nog onder verdenking. “Wij denken dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie tegen Van Rey niets concreets zal opleveren. We hebben alle vertrouwen in hem.”

Jos van Rey is bovendien “van waarde” voor de fractie, zegt Puper.

“Van Rey heeft een flinke dossierkennis die goed van pas komt. Dat bleek gisteravond meteen weer.”

Burgemeester Henk van Beers (CDA) weet dat Van Rey weer in het stadhuis rondloopt. Van Beers:

“Hij is actief in de fractiekamer van de VVD. Dat kan en wil ik niet tegenhouden. Het is aan de VVD om te bepalen of dat wenselijk is.”

‘Van Rey is niet veroordeeld’

Van Rey is niet veroordeeld, benadrukt Van Beers.

“En zelfs als hij veroordeeld wordt, is het nog maar de vraag of hij niet meer politiek mee mag doen. Hij heeft actief en passief kiesrecht en de VVD kan zelf bepalen welke burgers zij toelaat.”

Een woordvoerster van het landelijke VVD-bestuur spreekt over een “lokale aangelegenheid” en wil niet reageren.