‘Uitschrijven uit de katholieke kerk wordt gemakkelijker’

De website Ontdopen.nl helpt mensen met het uitschrijven bij de katholieke kerk. Foto ANP / Koen van Weel

De rooms-katholieke kerk gaat het voor haar leden gemakkelijker maken zich uit te schrijven. Eén brief naar de parochie waar een katholiek als dooplid staat ingeschreven moet genoeg zijn. Dat heeft de bisschoppenconferentie afgesproken, meldt de Volkskrant.

Nu lopen kritische leden volgens de krant vaak tegen onwillige parochies of bisdommen en bureaucratische rompslomp aan. De uitschrijfprocedure verschilt van parochie tot parochie. Soms moet daar zelfs een advocaat aan te pas komen.

Na de toenemende onvrede over het lastige uitschrijven, heeft de bisschoppenconferentie bepaald dat alle parochies en bisdommen zich vanaf eind volgende maand moeten houden aan een simpele procedure voor uitschrijving. Die regeling komt op alle websites te staan.

Bang voor een hausse aan opzeggingen is de kerk niet, laat een woordvoerder aan de krant weten.

“Leden die zich uitschrijven zijn vaak niet meer kerkelijk betrokken. Het is jammer dat ze weggaan, maar we kunnen hen niet tegenhouden. We kunnen beter als kerk de discussie vermijden die nu heerst dat het zo moeilijk zou zijn van het kerklidmaatschap af te komen.”

Pastoor wilde foto’s ophangen

Afgelopen week ontstond er veel ophef over de Tilburgse pastoor Harm Schilder die in zijn parochie foto’s wilde gaan ophangen van ‘afvalligen’. Schilder hoopte dat zijn parochianen de uitschrijvers zouden aanspreken om hen te overtuigen de kerk niet te verlaten. Maar zijn actie viel niet helemaal in goede aarde en Schilder zag ervan af. Bij Pauw en Witteman waar hij zijn actie toelichtte, kwam ook ter sprake hoe ingewikkeld het is om je uit te schrijven:

    • Lex Boon