Uitgelicht

Film

Poll (Chris Kraus, 2010, D/A/EST). Weelderig geproduceerd drama, gebaseerd op de memoires van de Duitse journaliste en schrijfster Oda Schaefer (1900-1988). Het verhaal speelt zich af in de toenmalige Russische provincie Estland in de zomer van 1914, kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De veertienjarige Oda von Siering (Paula Beer) wordt op Poll, het landgoed van haar adellijke familie aan de Oostzee, verliefd op een door tsaristische troepen verwonde Estlandse anarchist die zij heimelijk verpleegt. Arte, 20.15-22.20u.

Click (Frank Coraci, 2006, VS). Het leven lijkt op een dvd in dit Adam Sandler-vehikel. Carrièreman krijgt een afstandsbediening in handen waarmee hij zijn universum kan besturen. Leuk aan de film zijn de op dvd-menu’s geënte vormgeving en de toepasbaarheid van de knopjes van een afstandsbediening op het leven.RTL5, 20.30-22.40u.

The Day the Earth Stood Still (Scott Derrickson, 2008, VS). Remake van sf-klassieker uit 1951, nu met een ecologische boodschap: we vernietigen de aarde niet meer door atoombommen, maar door er onnadenkend op los te leven en niet stil te staan bij de consequenties van ons gedrag. Als de de mensheid goedgezinde Klaatu (Keanu Reeves) landt, wordt hij, net als in het origineel, neergeschoten en belandt in een ziekenhuis. Maar anno 2008 dreigt hij meteen te worden onderworpen aan marteling om achter zijn bedoelingen te komen. RTL7, 20.30-22.35u.

Informatief

10xBeter: Wonen. Serie waarin Harm Edens dit seizoen mensen ontmoet met originele ideeën over hoe je beter kunt wonen en leven. Vanavond onder meer de Bossche bolwoningen van Dries Kreijkamp en het Muizenhuis van Karina Schaapman. Ned.2, 19.20-19.55u.

Andere tijden sport. Reconstructie van de zeer koude Elfstedentocht van 1963.Ned.1, 21.25-22.10u.

Laïcité, inch’Allah! Ondanks de censuur begint Nadia El Fani tijdens de ramadan van 2010 de stemming onder de naar vrijheid en democratie verlangende inwoners van haar land Tunesië te filmen. Als daar drie maanden later de Arabische lente uitbreekt is zij erbij. Met Nederlandse ondertiteling. (Wordt om 21.05u voorafgegaan door het vervolg op deze film, ‘Même pas mal’ uit 2012, over de dubbele strijd die El Fani voert tegen de islamisten en tegen de kanker die haar gezondheid aantast. Zonder ondertiteling.)TV5, 22.00-23.00u.

Max Beckmann - Der Maler. Associatieve, sfeervolle documentaire over een van de grootste schilders van het interbellum. Als weinig andere kunstenaars schilderde Beckmann (1884-1950) de grote thema’s van zijn tijd: de waanzin van de oorlog, de economische crisis, de teloorgang van het individu in de massa. De film laat zich leiden door Beckmanns dagboeken en correspondentie. Arte, 22.20-23.20u.