Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Saxofonist Yuri Honing onder druk om af te zien van optredens in Israël

Yuri Honing, hier op North Sea Jazz, wordt met onder meer nachtelijke telefoontjes onder druk gezet om niet op te treden in Israël dit weekeinde.
Yuri Honing, hier op North Sea Jazz, wordt met onder meer nachtelijke telefoontjes onder druk gezet om niet op te treden in Israël dit weekeinde. Foto ANP / Robin Utrecht

Jazzsaxofonist Yuri Honing wordt door pro-Palestijnse organisaties en sympathisanten van een culturele boycot van Israël onder druk gezet dit weekeinde niet op te treden in Israël. Honing staat geboekt voor twee optredens dit weekeinde op het Red Sea Jazz Festival te Eilat, Israël.

Sinds weken worden hij en de bandleden van zijn Acoustic Quartet bestookt met intimiderende mails, tweets en nachtelijke telefoontjes – dwingende oproepen om af te zien van het door de Israëlische regering georganiseerde festival. Op de Facebook-pagina ‘Yuri Honing, cancel Red Sea Jazz Festival in Israël’ is een petitie tegen de muzikant gestart. Pro-Palestijnse organisaties roepen geregeld artiesten op tot een boycot om te protesteren tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Dat gebeurde in het recente verleden onder meer bij The Pixies, Elvis Costello en the Gorillaz Sound System.

Honing negeert de roep om boycot – hij gaat optreden. Zijn muziek is een “apolitiek bindmiddel.” Honing:

“Het is pijnlijk hoe ik door die organisaties als politiek pamflet wordt ingezet. Dat voelt heel bedreigend.”

Maar ook voor bevriende musici om hem heen. Zo is componist Theo Loevendie benaderd om Honing ervan te overtuigen zijn Israëlische concert te schrappen.

Yuri Honing met zijn Acoustic Quartet bij VPRO’s Vrije Geluiden:

‘Ik kies geen partij’

Het meest ervaart de musicus druk van de organisatie BDS Nederland (Boycott Divestment Sanctions). “Ze zijn zeer fanatiek.” Over de inhoud van de haatmails die hij heeft ontvangen, wil hij niet praten, “om geen olie op het vuur te gooien.” De saxofonist is zich “zeer bewust” van de geschiedenis van het land en kan zich “vanzelfsprekend” niet vinden in de schending van de mensenrechten en de ondemocratische stellingname.

“Maar ik kies nadrukkelijk geen partij. Dan zou ik toch in veel landen op de wereld niet kunnen spelen?”

Pijnlijk voor de musicus is dat zijn goede muziekvriendin, de Libanese zangeres Rima Khcheich, hem liet weten dat wanneer hij zou optreden in Israël zij ‘niet langer met hem te kon optreden’. Honing speelde met zijn Yuri Honing Trio veel met Arabische musici en gaf concerten in onder andere Syrië, Libanon, Iran en Egypte. Met zijn benefietconcert in een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Damascus haalde hij de wereldpers. Dat kamp werd in augustus gebombardeerd door de Syrische overheid.

‘Ik lig op de pijnbank en ze wachten tot ik knap’

Naast Honing spelen op Red Sea Jazz grote jazznamen op als Kurt Rosenwinkel, Jackie Terrasson en Erik Truffaz. Het Britse Portico Quartet en de Amerikaanse gitarist Stanley Jordan zijn wel bezweken onder de anti-Israëlische druk en hebben verklaard zich “om politieke en morele redenen” terug te trekken. Honing realiseert zich dat hij door dit eerste optreden in Israël op andere plekken minder welkom zal gaan zijn.

“Ik lig op de pijnbank en ze wachten tot ik knap. Maar dat doe ik niet. Ik heb de standpunten van de Arabieren juist altijd verdedigd. Ik heb veel geld besteed aan concertseries in het Midden-Oosten. Het is zeer onterecht hoe ik nu de zwarte piet krijg toegespeeld.”

De musicus vreest niet voor zijn veiligheid maar heeft zijn zorgen wel naar het Red Sea Jazz geuit. Het festival treft de ‘nodige’ maatregelen voor de musici.