Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Run op Nederlandse babyvoeding door Chinezen

epa01493664 Chinese milk brands are removed from shelves in a Hong Kong supermarket, 19 September 2008. Mainland milk products in Hong Kong are being recalled after testing positive for melamine which has killed four babies and sickened over 6000. EPA/PAUL HILTON
epa01493664 Chinese milk brands are removed from shelves in a Hong Kong supermarket, 19 September 2008. Mainland milk products in Hong Kong are being recalled after testing positive for melamine which has killed four babies and sickened over 6000. EPA/PAUL HILTON Chinese melkproducten worden van de schappen verwijderd in een supermarkt in Hong Kong nadat een aantal baby's overleden en duizenden ziek werden na consumptie van met melamine vervuilde producten. Foto ANP / Paul Hilton

Nederlandse fabrikanten van babyvoeding raken door hun voorraad heen door een run op de producten uit China. Dat zeggen de makers van Nutrilon en Friso, schrijft het Nederlands Dagblad vandaag.

Bij Nutricia, de maker van Nutrilon, steeg de vraag enkele procenten in het laatste kwartaal. Bij het moederbedrijf van Friso, Hero, kwam de vraag zelfs een kwart hoger uit. En dat komt vooral door de populariteit van de babyvoeding in China sinds het melamineschandaal van enkele jaren geleden, zegt een woordvoerder:

“Een aantal supermarkten wordt geplunderd door vooral Chinezen.”

In verschillende supermarkten zouden zelfs bordjes hangen dat consumenten maar een beperkt aantal producten per persoon mogen kopen. Kort na de affaire in China met de vervuilde babyvoeding begonnen Chinese handelaren babymelkpoeder op te kopen in Nederland.

Meer fabrikanten bleken hun producten te vervuilen met melamine

Chinees babymelkpoeder kwam in 2009 in een kwaad daglicht te staan vanwege de toevoeging van de schadelijke stof melamine in onder andere babymelkpoeder van het Chinese zuivelbedrijf Sanlu. Zes baby’s stierven na consumptie van het vervuilde poeder, 300.000 baby’s werden ziek. Toen ook bij andere fabrikanten vervuilde producten werden aangetroffen, besloot de Chinese regering ruim de helft van alle melkfabrieken te sluiten.