PvdA-lid bekritiseert zijn eigen partijprogramma

Kamerlid Michiel Servaes (PvdA) neemt een voorschot op de Europaspeech die premier Cameron van het Verenigd Koninkrijk vrijdag zal houden in Nederland; Servaes vreest dat Cameron zal dreigen met een veto op de verdere ontwikkeling van de Europese Unie en vraagt zich af „waarom de Britten uitgerekend nu komen met hun eis tot het terughalen van bevoegdheden [uit Brussel]” (Opinie, 14 januari).

Het is al jaren een PvdA-standpunt dat er waar mogelijk Europese bevoegdheden moeten worden teruggesluisd naar het nationale kader. Het PvdA-verkiezingsprogramma van 2012 stelt: „In het nieuwe Europa […] gaan we zaken regelen op het niveau waar het thuis hoort. Sommige zaken kan Nederland beter zelf bepalen.” Het regeerakkoord bepleit een inventarisatie van Europese beleidsterreinen die „kunnen worden overgedragen aan nationale overheden”. Dit ligt dus helemaal in de lijn van de Britse ideeën.

Misschien kan het Kamerlid Servaes de regering eens vragen hoe het met die inventarisatie gesteld is. Of komt zo’n lijst even niet van pas, nu de benoeming van PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem tot voorzitter van de eurogroep ophanden is ?

Alfred Pijpers

Amsterdam

    • Alfred Pijpers